Vollegrond

Nieuws 1 reactie

Beloftevol venkelras vroege venkelteelt

Vorig jaar leidde in een rassenproef barsten en schot in vroege venkel tot tegenvallende oogstpercentages. Het nieuwe ras E68F.0118 van Enza kwam als beloftevol naar voren voor de Belgische markt.

Het nummer E68F.0118 van Enza haalde met 599 gram per stuk het hoogste knolgewicht, met 98% oogstbare knollen. Dat meldt Luc De Rooster, onderzoeker van PSKW, in zijn proefverslag in Proeftuinnieuws 19 van 2021. Het ras is sterk tegen barsten, rot en schot. Het nummer heeft een klein snijvlak en een zeer gunstige maatsortering, identiek aan Solaris.

Resultaten overige rassen

Van het ras Solaris is bekend dat het schotgevoelig is en dat kwam in het voorjaar van 2021 opnieuw tot uiting met 29% schot. Solaris haalde 51% oogstbare knollen met een gemiddeld knolgewicht van 541 gram.

Antares haalde gemiddeld 491 gram met 60% oogstbaar, hoofdzakelijk vanwege barsten. Ook Dragon had last van veel gebarsten knollen en kwam tot 62% oogstbaar met een gemiddeld knolgewicht van 435 gram. Alle drie de rassen zijn van Bejo Zaden.

Eén reactie

  • B Webredactie

    Reactie van Bejo: de proef werd geplant op 30 maart en geoogst op 1 juli. Bejo geeft in een reactie op deze rassenproef aan dat in Nederland bij het ras Solaris gerekend wordt met 60 groeidagen in plaats van de 92 groeidagen waar in de proef sprake van is. Verder is de geadviseerde plantdatum in Nederland voor Dragon vanaf 15 april en voor Antares vanaf 1 juli. De proef is gericht op de Belgische markt voor venkel met knollen vanaf 500 gram per stuk. De Nederlandse markt is gericht op knollen van 350 à 400 gram per stuk.

Of registreer je om te kunnen reageren.