Doorgaan naar artikel

‘Geen topprijzen voor vroege plantingen venkel’

Bij Tuinderij Lobros in Serooskerke werd op 1 juni de laatste venkel van dit seizoen geplant. In de periode vanaf 5 maart ging in totaal 9 hectare aan venkelplanten de grond in. “Het planten verliep dit jaar voorspoedig”, zegt Henry Louwerse.

Henry neemt dit keer voor deze rubriek de honneurs waar voor broer Werner. “Alleen medio april moesten we hier en daar wat schuiven met de plantplanning, doordat het een week erg nat was en vanwege drukte rondom de oogst van de winterbloemkool. De droogte van dit voorjaar had relatief weinig impact, mede doordat we voldoende beregeningscapaciteit hebben”, aldus Louwerse op 8 juni.

Goede productie en kwaliteit

Op 27 mei konden de broers de eerste venkel oogsten. “Mooi op tijd. Dat was te danken aan de zonnige weken in april. We streven ernaar om rond 25 mei te starten met oogsten. Anders wordt de oogstperiode wel erg kort en komt er te veel druk op de ketel te staan. Eind juli moet bij ons namelijk alle venkel geoogst zijn.”

De ondernemers oogsten nu wekelijks zo’n één hectare venkel. Ze zijn tevreden over de kwaliteit tot nu toe, al is die wel iets minder dan normaal. “De eerste plantingen hadden flink wat last van de storm en regen in maart en april, met klapperend doek als gevolg. Maar de impact hiervan valt uiteindelijk redelijk mee. Bij de eerste twee plantingen is wel iets meer sprake van schot, maar dat is niet noemenswaardig. Verder is de kwaliteit prima. En ook wat de productie betreft mogen we niet klagen: we zitten tot nu toe ruim boven de 20 ton per hectare. Dat is netjes.”

Qua onkruiddruk en ziekten en plagen is er ‘weinig loos’. Voorafgaand aan het planten werd een bodemherbicide ingezet, verder kunnen de broers het onkruid goed onder controle houden met een pneumatische schoffel. “De venkelteelt kent eigenlijk nauwelijks ziekten en plagen van betekenis. Alhoewel we wel steeds alert zijn op slakken, zeker omdat we veel met groenbemesters werken. Daarnaast wordt het richting de langste dag altijd spannend of we het schot eruit kunnen houden.”

Personele bezetting

Gemiddeld wordt nu 8 uur per dag geoogst, met een ploeg van vijf man. Het op orde krijgen van de personele bezetting was wel even een dingetje. “We werken al jarenlang met een club van vier Poolse medewerkers. Dat loopt naar tevredenheid, alleen moet je ze aan het begin van het seizoen weer even mobiliseren. Dat blijft iedere keer spannend. Vorige week zaten enkele medewerkers bijvoorbeeld nog in Polen. Maar inmiddels is iedereen ter plekke en kunnen we zonder problemen vooruit. Naast de Poolse medewerkers hebben we op onze tuinderij ook nog één vaste medewerker, één zzp’er voor twee à drie dagen per week en tien tot vijftien parttime scholieren en kennissen.”

Redelijke prijzen

Louwerse is redelijk tevreden over de prijsvorming tot nu toe, maar verkeert niet in een jubelstemming. De ondernemers verkopen al hun product via The Greenery. “We proberen het meeste in de voorverkoop af te zetten en zo min mogelijk via de klok. Tot nu toe lagen de prijzen op 80 cent tot 1 euro per kilo. Dat zijn geen topprijzen; eigenlijk moet je bij de vroege plantingen een flink betere prijs kunnen maken. Maar desondanks: als we dit het hele seizoen kunnen houden, ben ik tevreden. Na de matige winterbloemkool is het prettig om weer iets te kunnen verdienen.”

Auteur: Ank van Lier

Share this

Afbeelding
Werner Louwerse

Werner Louwerse in Serooskerke (Z.) teelt samen met zijn broer Henry jaarlijks 60 à 65 hectare bloemkool en 9 hectare venkel. De oogst van venkel loopt van eind mei tot eind juli.

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin