Doorgaan naar artikel

‘Zo’n vijf à zes weken na hitte zit je met uitstel bloemkool’

Voor Werner en Henry Louwerse in Serooskerke zit het seizoen er voor venkel er al enkele weken op. Bij bloemkool was er uitstel van koolaanleg en zit de oogst nu in een flinke dip.

Begin augustus oogstte Louwerse de laatste venkel, niet veel anders dan anders. Het uitblijven van neerslag heeft uiteindelijk weinig direct effect op de teelt gehad, maakt Werner de balans op, wel ging het op het einde niet erg vlot meer vanwege veel schieters. “We konden een tijdje niet planten. Toen die planten uiteindelijk de grond in gingen waren ze wat ouder, wellicht te oud. Wellicht zijn we daarmee wat te ver gegaan.”

Uitstel koolaanleg bloemkool

Het andere gewas is bloemkool, vorige week en de week ervoor (weken 38 en 39) met opvallend weinig productie. “Daarmee zijn we waarschijnlijk niet de enigen, afgaand op de prijsvorming. Bloemkool is duur”, aldus Louwerse begin vorige week. “Ik zag dat weken geleden al aankomen. Met veel hitte weet je dat je 5, 6 weken later met uitstel zit. Bij ons is dat in ieder geval aan de orde, en waarschijnlijk ook bij collega’s.” Het lijkt er echter niet op dat deze dip in de oogst gevolgd wordt door een hausse. “De aangeboden aantallen zullen naar mijn idee volgende week best aantrekken, dan eerder in de richting van ‘normaal’ dan van ‘te veel’.”

Lees ook de marktanalyse: ‘Krapte aan bloemkool duurt nog enkele weken’

Meer regen mag

Sinds de droogte in afgelopen maanden werd verdrongen door meer neerslag, is ook in Zeeland een mooi hoeveelheid gevallen. “Het is nog steeds niet echt nat, want de grond was zo droog. Het grondwaterpeil is ook nog niet op niveau, daarvoor zou het best nog enkele weken mogen regenen.”

Winterbloemkool wisselt

De neerslag had ook wel wat eerder mogen vallen, kijkend naar de stand van de laatste herfstbloemkool. “Daar word ik nog niet echt vrolijk van, die zou nu wel wat meer gewas mogen hebben.” De stand van de winterbloemkool wisselt: sommige percelen staan goed, andere wat minder. “We hebben een perceel voorafgaand aan de hitte geplant. Na soortgelijke eerdere ervaringen hadden we het idee dat dat wel kon. De plantingen van na de hitte waren eigenlijk ruim te laat, die staan er op zich wel goed op.”

Engels Raai plus haver

Op percelen die leeg komen, wordt een groenbemester gezaaid. Voor het Gemeenschappelijk landbouwbeleid valt de keus op een mengsel, de rest wordt ingezaaid met Engels Raaigras plus haver. “Haver alleen bij laat zaaien wil nog weleens slecht opkomen, samen met Engels Raaigras gaat dat wat makkelijker en je hebt in ieder geval gras.”

Auteur: Joost Stallen

Share this

Afbeelding
Werner Louwerse

Werner Louwerse in Serooskerke (Z.) teelt samen met zijn broer Henry jaarlijks 60 à 65 hectare bloemkool en 9 hectare venkel. De oogst van venkel loopt van eind mei tot eind juli.

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin