Vollegrond

Nieuws

Nog onduidelijk beeld waterschade Noord-Holland

Pas als het de komende dagen weer wat opdroogt, is in te schatten wat de gewasschade zal zijn van de neerslag die afgelopen weekend telers in Noord-Holland trof.

Vooral in de kuststrook bij Castricum, Egmond, Alkmaar, Warmenhuizen en de polder de Zijpe viel veel regen in korte tijd, soms oplopend tot 140 millimeter in totaal. De watermassa was dusdanig groot, dat percelen blank kwamen te staan.

Over enkele dagen duidelijk

De grootste hoeveelheden water vielen op vrijdag en zaterdag (neerslagoverzichten) Twee dagen later staat er nog steeds water op veel percelen. De sloten staan zo ver vol, dat maatregelen als greppels graven geen zin heeft. “Het is echt wachten totdat het waterpeil in de sloten voldoende is gezakt”, vertelt een teler met sluitkool in de buurt van Waarland. Over schade durft hij nog niets te zeggen. "Dat ga je in de loop van de week pas echt zien.”

Een collega met bladgewassen komt met vergelijkbare ervaringen. “Ongekend. Het regende zo hard, dat het water vanaf het veld direct naar de sloot spoelde. We zijn nu volop bezig met pompen, daarna zien we wel verder. Bladgewassen moeten niet te lang met de wortels in het water staan, dat is wel zeker."

Weer een andere teler merkt op dat het al zeker is dat alle meststoffen in de grond verdwenen zijn. "Die schade is zeker. Je ziet nu ook welke percelen op orde zijn, en waar de slechte plekken liggen."


  • Bron: KNMI

    Bron: KNMI

  • Bron: KNMI

    Bron: KNMI

Waterschap verrast

Waterschap Hollands Kroon werd verrast door de onverwachte hevigheid van de buien. Ze kreeg van grondgebruikers het verwijt dat ze zich onvoldoende had ingespannen om op voorhand het waterpeil in de sloten te verlagen. Niet elke teler is het eens met die kritiek. “Achteraf is het makkelijk klagen, maar tegen zo veel water in zo’n korte tijd sta je machteloos.”

Of registreer je om te kunnen reageren.