Doorgaan naar artikel

Telers: spruitenprijs industrie moet naar € 0,60

Foto: ANP

Foto: ANP

Ingro, de Belgische coöperatie van de industriële groentetelers, wil dat de contractprijzen voor industriespruiten in lopende onderhandelingen verhoogd worden om de risico’s van wateroverlast op te vangen.

Telers krijgen van de verwerkende industrie een contractprijs per ton. De risico’s van lagere opbrengsten of hogere kosten voor oogsten liggen voor het grootste deel bij de telers. Dit jaar is door de ongekende wateroverlast in delen van België de teelt zeer verlieslatend.

Onderhandelingen over volgend seizoen al begonnen

Luc De Waele is key-accountmanager bij Ingro. De problemen doen zich volgens hem vooral voor bij telers in West-Vlaanderen. Hij schat dat 45 tot 50 procent van het spruitkoolareaal daar in de grensstreek met Frankrijk, getroffen is door wateroverlast. “Door het water sterven de wortels af, is de groei gestopt en gaan de spruiten op stam snel achteruit.” Dat zegt De Waele op landbouwplatform Vilt.be. De onderhandelingen over volgend seizoen zijn al begonnen.

Zo’n € 4.000 per hectare verlies

Telers in het getroffen gebied in West-Vlaanderen rekenen voor hoeveel verlies ze lijden. Spruitenteler Pieter Covemaeker in West-Vlaanderen oogst niet meer dan 18 tot 19 ton per hectare. Zijn contractprijs is € 472 per ton. Hij rekent voor dat telers zo’n € 4.000 per hectare verliezen momenteel. Telers denken dat de contractprijs naar € 600 per ton moet om de risico’s gelijk te verdelen in de keten.

In Vlaanderen wordt momenteel op 2.415 hectare spruiten geteeld. Dat is 7,6 procent minder dan in 2022. Een gedeelte hiervan is bestemd voor de industriemarkt. Op de versmarkt worden telers door hogere prijzen deels gecompenseerd voor de wateroverlast.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin