Vollegrond

Nieuws

Effect corona op contracten industriegroente ongewis

Het is onzeker wat het effect van de run op industriegroente is op de teeltcontracten. Dat zeggen verwerker HAK en coöperatieve telersvereniging De Schakel.

Voor de teelt van 2021 kan het effect voor telers positief zijn. De vraag naar het gehele assortiment industriegroente is groter dan normaal (geweest) door het hamstergedrag van consumenten. Voorraden zijn aangesproken. “We hebben altijd een voorraadkast”, vertelt Nicole Freid, directeur markering en innovatie bij HAK. “Daaruit kunnen we voorlopig nog wel putten. Onze focus ligt nu volledig op het blijven bevoorraden van de supermarkten.” Aan de andere kant is de vraag vanuit het foodservicekanaal teruggevallen, waaraan HAK vanuit het bedrijf in Den Bosch ‘verse groenteoplossingen’ levert.

Onze focus ligt nu volledig op het blijven bevoorraden van de supermarkten

Kortom, de verschoven consumptie van buitenshuis naar binnenshuis is ook in de groente-industrie waarneembaar. Freid: “We zijn in een andere wereld terecht gekomen. Het effect van deze wending is nog ongewis. Vanzelfsprekend volgen we de situatie van dag tot dag en onderhouden we nauw contact met al onze ketenpartners.”

Geen contractwijzigingen voor teelt 2020

Voor de teelt van 2020 leidt dat niet meer tot contractwijzigingen, omdat deze contracten rond de jaarwisseling zijn vastgelegd. Het corona-effect kan echter wel degelijk doorsijpelen naar 2021, zegt Cees Geven, directeur van De Schakel. “Corona kwam voor de industriegroentecontracten eigenlijk te laat”, zegt hij. De prijzen die voor 2020 zijn afgesproken, zijn ongeveer gelijk aan het voorgaande jaar, vertelt Geven. “Er zat druk op de prijzen, door minder behoefte en meer aanbod. Telers hebben belangstelling voor de groenteteelt door de lage prijzen voor granen en suikerbieten. De producten liepen door het gebrek aan een strenge winter echter minder goed weg.”

In de loop van maart ontstond een gigantische stijging in de afzet

En toen ontstond dus de coronacrisis. “In de loop van maart ontstond een gigantische stijging in de afzet”, weet Geven. “Ik begrijp dat dit nu weer normaliseert naar een normaal afleverschema. Maar niemand weet wat ons nog te wachten staat en wat het effect op de voorraden zal zijn. Daar worstelt iedereen mee. Gaan consumptiepatronen veranderen? En kan de keten mee in de verandering. Het is meer dan alleen planten telen; je zit in een totaaleconomie waarin je alle schakels nodig hebt om je product bij de consument te krijgen.”

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.