Doorgaan naar artikel

Machandel start met biologische diepvriesgroente

Machandel wil de productie en afzet van biologische (diepvries)groente te vergroten. - Foto: Mark Pasveer premium

Machandel wil de productie en afzet van biologische (diepvries)groente te vergroten. - Foto: Mark Pasveer

Biologisch conservenbedrijf Machandel in Haulerwijk (Friesland) ziet mogelijkheden in diepvries-biogroente.

Het gaat hier op kleine schaal mee beginnen. Het bedrijf, dat sinds vorig jaar helemaal in handen is van het Britse Windmill Organics, verwerkt biologische en biologisch-dynamische groente. Volgens Dagblad van het Noorden zou de productiecapaciteit voor diepvriesgroente in vijf jaar kunnen groeien tot 25.000 ton per jaar.

Mogelijkheden voor diepvriesgroente

Directeur Han van der Loo wil tegenover Food&Agribusiness niet ingaan op de getallen, maar wel op de doelstellingen. Een vooropgezet groeidoel is er niet, benadrukt hij. “Ons doel is om de productie en afzet van biologische groente te vergroten. En daarbinnen zien we mogelijkheden voor diepvriesgroente. We beginnen daar op kleine schaal mee en zien hoe het verder gaat.” Van der Loo wil beginnen met groente die het bedrijf nu ook al verwerkt, zoals doperwten, sperziebonen, bieten en rode kool. Bloemkool en spinazie zijn volgens hem ook interessant, maar daar is het bedrijf nu nog niet op ingericht.

Nog niet zoveel diepvries-biogroente

Machandel verwerkt biologische groente van telers in de noordelijke provincies en Flevoland. Volgens Van der Loo heeft deze regio veel potentie voor groei in productie van biogroente. Beperkende factor is de afzet. Met diepvries zijn daar meer mogelijkheden voor, is zijn inschatting. Er zijn nog niet zoveel diepvries-biogroente. Daar komt bij dat noordelijke telers erg ver af zitten van de nu beschikbare diepvriescapaciteit in Brabant en België.

Het bedrijf beschikt over diepvriesfaciliteit door de overname van de gebouwen van een voormalige kippenslachterij in Haulerwijk. Machandel gebruikt de ruimte nu voor opslag van goederen en is vrij eenvoudig in te richten voor diepvriesverwerking, aldus Van der Loo. Deels gebruikt het bedrijf nu ook al diepvriesproduct, zoals bij het conserveren van het combiproduct doperwten/wortelen en wanneer er geen vers beschikbaar is.

Delen

Image
Johan Oppewal

chef redactie ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin