Vollegrond

Nieuws

Terugroepactie diepvriesgroente dijt uit

Meer dan 40 landen hebben diepvriesgroente uit een met listeria besmette Hongaarse fabriek van Greenyard gekregen. Ook in Nederland wordt product teruggeroepen.

Dat blijkt uit een melding in het Europese waarschuwingssysteem RASFF en een toelichting door de NVWA. Uit verschillende meldingen van Duitsland en Kroatië blijkt dat het niet alleen gaat om mais, maar ook diepvriesspinazie. Dat was eerder ook al gemeld door Greenyard zelf.

Uit de Duitse melding blijkt dat mogelijk besmette partijen groenten zijn uitgevoerd naar meer dan 40 landen over de hele wereld. Greenyard’s terugroepactie wordt daarmee zeer veelomvattend. Eerder was al bekend dat meer dan 40 mixproducten met mais, erwten of spinazie teruggeroepen worden bij onder meer de grote Britse ketens Tesco en Sainsbury’s.

Nederland ook betrokken

In Nederland zette de NVWA maandag een onderzoek in naar hoe Nederland bij de terugroepactie van zoveel mixproducten is betrokken. Het gaat om productiepartijen die tussen augustus 2016 en juni 2018 zijn gemaakt en mogelijk nog in de handel zijn. Een woordvoerder van de NVWA laat weten dat nu inderdaad product wordt teruggehaald door bedrijven. Het kan zijn dat de bevroren mais is gebruikt in de Nederlandse conservenindustrie. In dat geval is product verhit en de listeriabesmetting verholpen, zo laat de NVWA weten. De NVWA komt vandaag met publieksvoorlichting over de terugroepactie in Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.