Doorgaan naar artikel

NVWA maakt prioriteit van mrl-probleem peren China

NVWA doet extra monsters Chinese peren op overschrijding met resten chlormequat. Foto: ANP

NVWA doet extra monsters Chinese peren op overschrijding met resten chlormequat. Foto: ANP

De NVWA heeft een Nederlandse importeur beboet voor een overschrijding van residunormen op Chinese peren en sluit verdere maatregelen niet uit.

Zeventien landen waren deze maand betrokken bij een breed opgezette waarschuwing en terugroepactie voor Chinese peren met te hoge gehaltes van de stof chlormequat. Nederland was daarvan de initiatiefnemer, en heeft Chinese peren hoger in haar prioriteit gezet.

Uit navraag blijkt dat de NVWA zelf een onaangekondigde analyse uitvoerde bij een Nederlands bedrijf op hun Nashiperen uit China. In deze partij werd een residu-overschrijding van chlormequat geconstateerd. De peren mogen dan niet verhandeld worden in de EU. Het bedrijf heeft een bestuurlijke boete ontvangen voor deze overtreding.

Elf Nederlandse bedrijven betrokken

De peren zijn door de desbetreffende bedrijven uit de handel teruggehaald. De NVWA waarschuwde vervolgens andere EU-lidstaten en volgde het spoor van de peren. Zo is met afnemende bedrijven contact gezocht om te verifiëren of bedrijven de juiste terughaal-acties hebben ingezet. In totaal waren er 11 Nederlandse bedrijven betrokken, meldt de NVWA.

In België en Zwitserland zijn ook terugroepacties ingesteld na de waarschuwing uit Nederland. Uit een labtest bleek dat de grens vele malen ruim is overschreden. De gevonden waarde bedroeg 2,6 milligram per kilo peren, waar 0,6 milligram per kilo is toegestaan.

Ondanks de brede verspreiding van de peren, spreekt de NVWA niet over een grote zaak. “Gezien het volume van de partij is het een iets kleinere zaak dan gemiddeld, echter gezien de distributie (het aantal bedrijven en lidstaten) is de zaak dan weer iets groter dan gemiddeld.”

Mogelijk op risicolijst

De NVWA verwacht een herhaalbezoek af te leggen bij het desbetreffende bedrijf om nieuwe monsters te nemen. Er is nog een stap verder waar de NVWA rekening mee houdt. “EU lidstaten kunnen gezamenlijk beslissen om het product Nashipeer met herkomst China op een lijst te zetten als zij het er over eens zijn dat het een veelvoorkomend risico (widespread risk) is en het dus geen incident betreft.” Of de NVWA die stap zet na een volgende overtreding is niet duidelijk.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin