Vollegrond

Nieuws

Nederland onderzoekt ook listeria-uitbraak

De NVWA onderzoekt de mogelijke verkoop van diepvriesgroente uit besmette voorraden van Greenyard-fabriek in Hongarije.

Nederland besloot maandag 9 juli tot dat onderzoek, omdat de terugroepactie door de Hongaarse overheid voor de bevroren Hongaarse groenten (mais, erwten en spinazie) is verbreed en nu ook Nederland lijkt te raken. De voorraad vanaf augustus 2016 wordt teruggeroepen. Het lijkt erop dat de diepvriesgroente rauw zijn genuttigd in salades of smoothies, terwijl verhitten de ziektekans sterk kan verminderen. Nederland onderzoekt geen ziektegevallen uit die periode.

47 ziektegevallen onderzocht

Greenyard is betrokken geraakt in mogelijk een grote voedselveiligheidszaak. De Europese toezichthouder Efsa maakte vorige week bekend dat 47 ziektegevallen, waarvan 9 met dodelijke afloop worden onderzocht sinds 2015. Zij blijken van dezelfde stam listeria ziek te zijn geworden als is gevonden in de Hongaarse fabriek. De Efsa vermoedt dat de fabriek al langer besmet is geweest ondanks schoonmaakwerkzaamheden. In de Greenyard-fabriek wordt nu nader onderzoek gedaan naar de mogelijke besmettingsbron, net als in andere fabrieken van Greenyard, zo adviseert Efsa.

Maart al aanwijzingen

In maart concludeerde de Efsa en het Europese Centrum voor ziektepreventie (ECDC) al dat bevroren mais de mogelijke oorzaak was voor (op dat moment) 32 ziektgevallen en 6 doden door de listeria-stam. Niet duidelijk was op welke plek in de keten de besmetting plaats had. De producten werden deels verpakt in Polen. Op dat moment besloten marktpartijen in Polen, Finland, Estland en Zweden al tot een terugroepactie. Vorige week werd een bredere terugroepactie ingezet met ook een serie andere producten (waaronder erwten en mais).

Of registreer je om te kunnen reageren.