Vollegrond

Nieuws laatste update:1 nov 2018

Markt: gunstig prijsperspectief sluitkool

De prijsvorming voor sluitkool ziet er een stuk zonniger uit dan een jaar geleden.

Met actuele prijsniveaus van 27 tot 32 cent per kilo voor witte kool en van 40 cent voor rode kool, ziet het er een stuk zonniger uit dan een jaar geleden. Rood en wit in de maat 36 bracht toen minder dan 10 cent op, voor de fijne maten schommelde de prijs rond de 20 tot 25 cent.

Lagere productie

Volgens zaadfirma’s ligt dit jaar de hectareproductie van rodekool beduidend lager dan in normale jaren, witte kool heeft de productie in oktober nog een aardige inhaalslag weten te maken. In vergelijking met 2017 is de productie echter een stuk lager. Het Duitse informatiebureau AMI schat in dat de productie gemiddeld over alle Duitse regio’s in vergelijking met vorig jaar 25% lager zal zijn en tussen 10 en 15% onder het langjarige gemiddelde. Het effect van het opschuiven van de oogst tot in de tweede helft van oktober bleef achter bij de verwachting, tekent AMI daarbij aan, waardoor industriële verwerkers op korte termijn in de knel komen met voldoende aanvoer uit de regio.

Vergelijkbaar

Volgens AMI is de situatie buiten de Duitse grenzen vergelijkbaar. Ze wijst daarbij specifiek op Polen en Nederland, “net als in Duitsland is de inschatting dat de productie van sluitkool daar ook 25% lager is in vergelijking met 2017.”

Hoog prijsniveau na droge zomer
Bron: AMI, bericht 25/10/2018 (www.ami-informiert.de)
Hoog prijsniveau na droge zomer Bron: AMI, bericht 25/10/2018 (www.ami-informiert.de)

Verwachting: vragende markt

Of registreer je om te kunnen reageren.