Vollegrond

Nieuws

Mogelijk weersverzekering naast rampenfonds in België

De Vlaamse minister van Landbouw Joke Schauvliege studeert op een brede weersverzekering voor Vlaamse telers, naast een Landbouwrampenfonds.

Dat bleek tijdens een parlementsdiscussie deze week, volgens het Vlaamse landbouwpersbureau Vilt.be. De financiële druk op het Landbouwrampenfonds is groot, misschien zelfs onhoudbaar, en dus wordt gepleit voor een brede weersverzekering.

In Vlaanderen is bij hagelschade, droogte en wateroverlast de laatste jaren een bedrag uitgekeerd uit dat rampenfonds, met als jongste dossier de vorstschade in de fruitteelt in april 2017. Aanvragen van bedrijven met liquiditeitsproblemen worden daarbij als eerste in behandeling genomen.

Rampenfonds niet uit beeld

Schauvliege hoopt dat dit jaar nog een brede weersverzekering kan worden ingesteld, deels naar Nederlands model, maar het rampenfonds zal niet uit beeld verdwijnen. “Op Europees niveau wordt een tweesporenbeleid gevoerd: aan de ene kant een brede weersverzekering en daarnaast nog een rampenfonds, dat eigenlijk een noodfonds is. Men neemt de verzekering, maar als er dan iets echt noodlottigs gebeurt, waardoor de schade niet helemaal wordt gedekt, dan kan het rampenfonds tussenkomen.” Vlaanderen kent een Algemeen Rampenfonds en Landbouwrampenfonds.

Details gaf Schauvliege nog niet over de voorlopige plannen voor een brede weersverzekering, over de verzekeringspremie en de overheidsbijdrage. Het is onbekend of dat 50% of de maximaal door Europa toegelaten 65% wordt, bijvoorbeeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.