Doorgaan naar artikel

Vereinigte Hagel: forse schade aan Duitse teelt in juli

In verschillende delen van Duitsland is de tweede helft van juli forse schade ontstaan aan gewassen na onweersbuien met hagel en veel neerslag.

Vanwege de rijpingsfase van de gewassen wordt over de afgelopen twee weken rekening gehouden met circa € 60 tot € 70 miljoen aan extra oogstverliezen. Tot half juli waren alleen nog het noorden van de deelstaat Hessen en Zuid-Duitsland getroffen door zware stormen. Half juli meldde verzekeraar Vereinigte Hagel daar al opgeteld € 60 miljoen schade bij verzekerde bedrijven en andere bedrijven.

Ander weerbeeld dan droogte vorig jaar

Dat beeld is de afgelopen twee weken dramatisch veranderd, schrijft de Europese verzekeraar. Onweersbuien veroorzaakten aanzienlijke schade bij de oogst in onder meer Beieren en Baden-Württemberg, maar ook in het Rijnland, de Nederrijn, Hamburg, Sleeswijk-Holstein, Mecklenburg-Voor-Pommeren en op een lijn van het Ruhrgebied via Einbeck en Hannover naar Berlijn.

Naast akkerbouwgewassen werden ook hardfruit, steenfruit, wijn, hop en groentepercelen getroffen. Vereinigte Hagel ziet een ander weerbeeld dan vorig jaar. Waar het vorig jaar nogal warm en droog was in de midzomer, wordt de zomer dit jaar vooral gekenmerkt door hitte, onderbroken door zware buien en bijbehorende schade.

Schade en premies lopen op

Vereinigte Hagel publiceert schadebedragen per jaar in Duitsland. In 2021 lag het totaalbedrag voor weerschade in de teelt op € 180 miljoen. Daar komt dit jaar steeds dichter bij in de buurt. In juni meldde Vereinigte Hagel ook schades in de teelt, die opliepen tot enkele tientallen miljoenen euro‘s.

Uit de verslagen van de verzekeraar valt op te maken dat de betaalde premies meestijgen met de grotere teeltrisico’s. Vereinigte hagel haalde in 2022 meer dan € 300 miljoen op aan premies bij Duitse telers. Dat is twee keer zoveel als in 2017.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin