Doorgaan naar artikel

Bijzonder rustig hageljaar in fruitteelt

Ondanks vele weerswaarschuwingen is de hagelschade in de fruitteelt dit jaar tot dusver bijzonder klein.

Dat zegt Pietjan Visser, manager verzekeringen bij de fruithagelverzekering OFH. Ook woensdag 2 augustus gaven meteorologen een weerwaarschuwing af voor hagel in een groot deel van Nederland. Een dag later zijn vrijwel geen schademeldingen binnen gekomen. “Het is inderdaad een heel rustig hagelschadejaar tot nu toe, eigenlijk bijzonder rustig, terwijl we afgelopen maanden toch al diverse keren bevreesd waren door waarschuwingen. Dat bleek dan toch erg mee te vallen.”

Bij Nederlandse leden van OFH is nu 7% getroffen door hagel, in België is dat 5%. “En dan is het vaak lichte hagel. Vorig jaar zaten we toch al op 40% tot 50% van de bedrijven met schade, schat ik. Dat kwam ook door de enorme schade in de Betuwe op 19 mei 2022.”

Gematigde zomer

Een verklaring voor de lage aantallen meldingen ligt op het meteorologische vlak. Dat is niet het vak van Visser, maar hij ziet duidelijk een relatie met de gematigde zomer. “In voorgaande jaren zag je vaak op echt warme dagen dat het risico op hagel ontstaat door snel opstijgende lucht.”

Weer kan omslaan

Visser wil niet te vroeg juichen, zeker omdat veel teelten wat vertraagd zijn. Conference is de meest verzekerde teelt voor OFH. Daarvan wordt een start van de oogst niet eerder verwacht dan begin september. “Het is afwachten hoe dit uitpakt. Het kan ook ineens om je oren slaan. Met name voor telers zou dat dramatisch zijn. Ze zijn al in de oogstvoorbereiding natuurlijk.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin