Doorgaan naar artikel

Plukkers soms uit kassen Noord-Holland, stormschade beperkt

Glastuinbouwbedrijven in Noord-Holland lijken de storm Poly goed te doorstaan, maar hebben personeel uit voorzorg soms naar huis gestuurd.

In Noord-Holland is de zomerstorm Poly woensdag 5 juli rond het middaguur nog niet op zijn einde. In glasgebied Grootslag in Medemblik laat paprikabedrijf VD Holland weten dat de kas heel is. Wel zijn de voorzorgsmaatregelen scherp. Het personeel uit de kas is naar huis gestuurd. Met code rood is het niet verantwoord om in de kas te werken. Dat zal in ieder geval tot 15.00 uur vanmiddag het geval zijn, laat het bedrijf weten. In de omgeving van het glasgebied gaat het er serieus hard aan toe. Foto’s van bomen die over de weg liggen, circuleren.

Lichte schade in Heerhugowaard

Net boven Alkmaar ligt het glasgebied van Heerhugowaard. In de appgroep van de telers wordt lichte schade gemeld. Bij één kweker is alle stroom uitgevallen. Bij een paar bedrijven is lichte schade.

Bij paprikabedrijf NH Paprika wordt in de kas wel gewerkt, maar met de nodige voorzorg. “Als de ramen rammelen, gaan we koffie drinken zolang het nodig is”, zegt teler Marcel Numan. Als voorzorg zijn de ramen uiteraard goed gesloten. Dat is wat telers standaard doen in zo’n geval.

Numan hoorde dat in IJmuiden windsnelheden gemeten zijn van 146 kilometer per uur. Dat is een half uurtje rijden van Heerhugowaard. “Hier ligt af en toe een takje. Het is heel afhankelijk van waar je zit.”

Korte onderbreking Middenmeer

In Middenmeer ligt het grootste glasgebied Agriport. Ook daar geen grote problemen. Een van de bedrijven zegt het personeel kort uit de kas te hebben gehaald toen windsnelheden te hoog waren, maar dat was een kort moment. Daarna was de storm geen spelbreker voor oogstwerkzaamheden.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin