Vollegrond

Nieuws

Eerste koolmotten gevonden

De huidige, relatief lage temperaturen verhinderen niet dat de eerste koolmotten zich al gemeld hebben.

Uitschieter was een perceel met recent aangeplante spruitkool in het zuidelijk deel van Zuid-Holland, waar gele mosterd had gestaan. In een koolmotval die daar afgelopen dinsdag was geplaatst, zijn vandaag achttien motten aangetroffen.

Vroeg manifesterende basisdruk

De vondst staat niet op zichzelf, aldus adviseur Maurits van de Hout van toeleverancier CZAV. Ook in valletjes op andere percelen waar eerder brassica’s voor productie of bemesting hebben gestaan, zijn al koolmotten aangetroffen. De aantallen zijn daar tot nu toe overigens aanzienlijk lager dan de genoemde uitschieter. “Gezien het weer zou je veronderstellen dat de opbouw van populaties koolmot nog niet aan de orde is, maar op percelen met brassica-voorvruchten lijkt er al wel degelijk sprake van een zich vroeg manifesterende basisdruk.

Controleren

Een voorvrucht als gele mosterd lijkt riskant, maar ook als bijvoorbeeld spruitkool na spruitkool wordt geteeld. Telers doen er goed aan dit soort risicopercelen goed in de gaten te houden.” CZAV houdt de ontwikkeling van koolmotpopulaties bij op percelen met koolteelten in heel Zuidwest-Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.