Vollegrond

Nieuws

Duitse teelt hard getroffen door noodweer

De schade is in de Duitse akkerbouw vorige week door het noodweer van woensdag fors opgelopen. Veel telers hebben hun polis niet aangepast voor hevige neerslag.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van verzekeraar Vereinigte Hagel. In totaal is op dit moment door telers 40.000 hectare aangemeld, waarvan de gewassen geheel of gedeeltelijk zijn vernietigd. Dit areaal is in totaal bij de maatschappij verzekerd voor 85 miljoen euro. De schadeexperts van de verzekeraar stelden bij bijvoorbeeld suikerbieten tot 90 procent bladverlies vast en tot 80 procent breuken bij veldbonen. Langs alleen de Nederlandse grens tussen Venlo en Bocholt is een verzekerd areaal van 1000 hectare aangemeld bij de assuradeur. Bij Kleef viel op woensdag 1 juni binnen 24 uur 130 liter regen per vierkante meter ofwel 15 procent wat normaal in een heel jaar valt. Vereinigte Hagel constateert verder dat veel telers hun verzekering nog niet hebben uitgebreid naar hevige neerslag. Door de klimaatverandering neemt echter juist het aantal hoosbuien toe. Met de vaststelling van de uit te keren bedragen is de maatschappij nog bezig, maar nu al is duidelijk dat minstens 15 miljoen euro kan worden geclaimd

Of registreer je om te kunnen reageren.