Groenten & Fruit Actueel
||

Duitse appeltelers moeten na Elstar vol over op nieuw Duits ras

Duitse appeltelers hebben steun nodig voor overstap op nieuwe resistente rassen die via Duitse supermarkten worden afgezet.
Het ras Elstar zou in Zuid-Duitsland geen toekomst meer hebben door de hoge temperaturen voor en tijdens de oogst. - Foto: ANP

Het ras Elstar zou in Zuid-Duitsland geen toekomst meer hebben door de hoge temperaturen voor en tijdens de oogst. – Foto: ANP

Duitse appeltelers hebben steun nodig voor een grootschalige vernieuwing van het appelareaal. Ze moeten overstappen op nieuwe resistente rassen die via Duitse supermarkten worden afgezet.

Zo’n vernieuwingsslag is een van de maatregelen uit het rapport Zukunft Gartenbau, om de toekomst van de Duitse tuinbouw veilig te stellen. In het rapport staat bijvoorbeeld dat Elstar in Zuid-Duitsland geen toekomst meer heeft door de hoge temperaturen voor en tijdens de oogst. Daardoor zijn er problemen met houdbaarheid voor dit traditionele ras. Jonagold heeft de interesse van klanten een beetje verloren en lijkt ook uitgespeeld.

Duitse appeltelers hebben de laatste jaren geen of nauwelijks winst gemaakt met hun traditionele appelpercelen. Daardoor ontbreekt het bedrijven aan middelen om oude aanplant te rooien en over te schakelen naar nieuwe rassen die resistent zijn en klimaatbestendig.

Alle telers laten samenwerken in coöperatie

De plannen gaan uit van € 6 miljoen aan financieringskosten voor bomen per jaar. Ook is € 2 miljoen per jaar aan marketingkosten nodig om het (nog niet geselecteerde) Duitse appelras goed bij consumenten onder de aandacht te brengen. Supermarkten kunnen hieraan bijdragen, is de verwachting. Ook is het daarvoor nodig dat telers zich organiseren in een coöperatie. Daarin gaan georganiseerde en niet-georganiseerde telers gaan samenwerken.

Het appelareaal in Duitsland beslaat circa 33.000 hectare. Het plan mikt op een jaarlijkse vernieuwing van 1.650 hectare. Daarvan moet 500 hectare worden ingeplant met een aantrekkelijk, resistent en klimaatbestendig ras dat ook nog allergievriendelijk is.

EU-plannen middelengebruik van de baan, toch resistentie

De Duitse telers verwijzen naar Europese maatregelen die halvering van het middelengebruik afdwingen. Deze maatregelen zijn juist van de baan. Toch kan met resistente nieuwe rassen een grote winst geboekt worden in middelengebruik, is de verwachting.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers