Vollegrond

Nieuws

'Stap naar biogroente is harder werken zonder personeel'

Groenteteler Chris Poelen in Groesbeek heeft met zijn bedrijf de stap gezet naar biologische teelt.

Voorheen teelde Chris op 30 hectare grond drie gewassen. "Straks blijven er een paar hectare over en ga ik alle werkzaamheden zelf doen samen met mijn vrouw en mijn ouders zonder vreemd personeel. Harder werken met onze handen en minder met het hoofd", zo stelt Poelen in het jaarverslag van certificeerder SKAL.

De stap naar biologisch betekent dat het teeltplan op de schop gaat. "We gaan meer de breedte in. Straks hebben we een heel scala aan gewassen. In het voorjaar wil ik starten met bladgroenten zoals rode sla, koolrabi, paksoi etc."

Over bemesting is hij ook aan het nadenken, want er zitten weinig biologische veehouders in de buurt. "Ik spreek af en toe bio-tuinders, op beurzen en in de buurt, en laatst hoorde ik over maaimeststoffen zoals grasklaver. Dat lijkt me wel mooi om mee te werken, want dan kun je de kringloop rondmaken op je eigen bedrijf."

De stap naar biologisch was een logische ontwikkeling. "Ik was al bezig om de afzet meer regionaal op te zetten. Toen kreeg ik steeds vaker de vraag van klanten of de producten bio waren. Daarom ben ik gaan uitzoeken hoe groot de stap was naar biologisch.  In mijn geval viel dat erg mee, ik werk met vaste mest van een biologische  geitenhouder in de buurt, voor het verbeteren van de bodemvruchtbaarheid."  De nieuwe manier van werken bevalt hem goed. "Eerst kwamen hier grote opleggers om product te laden, nu rijden er volle busjes van het erf. Minder  kilo's, meer rendement."

Aan het toezicht van Skal was Poelen snel gewend. "Ik werk al tien jaar zelfstandig en hield altijd alles al goed bij. Skal zit er kort bovenop en soms is het best veel werk om alles te registreren. Maar dat is ook een goeie zaak, want zo wordt de bio-sector beschermd."

Of registreer je om te kunnen reageren.