Vollegrond

Nieuws laatste update:26 jan 2016

Duurzame trend in gewasbescherming

Het bedrijfsleven legt meer werkzame stoffen voor als gewasbeschermingsmiddel, die als duurzaam kunnen worden bestempeld. Dat stelt het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB).

Het afgelopen jaar heeft het CTGB voor de Europese markt drie nieuwe werkzame bestanddelen beoordeeld. Opvallend is dat deze stoffen alle drie 'groen' zijn, zegt het CTGB. Het college verwacht dit jaar zes nieuwe groene stoffen te zullen beoordelen. "Deze tendens sluit aan bij het Rijksbeleid, dat inzet op verdere verduurzaming en innovatie van gewasbeschermingsmiddelen", aldus het CTGB.

Gewasbescherming

Het college beoordeelde in 2015 in totaal meer dan 100 middelen. Van de nieuwe gewasbeschermingsmiddelen werd 84% toegelaten. In ongeveer de helft van de gevallen veranderde het college de door de producent voorgestelde gebruiksvoorschriften. Er waren 47 bezweren. Het merendeel daarvan het betrekking op de toelating van neonicotinoïden en metamnatrium. In totaal zijn in Nederland 908 gewasbeschermingsmiddelen toegelaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.