Vollegrond

Nieuws

Akkerbouw polder zint op biogroente

Telersvereniging Nautilus in Emmeloord meldt dat zeker 30 telers uit de polders op een deel van hun teeltareaal biologische peen of uien wil telen als startgewas.

Na een tweetal bijeenkomsten voor 45 telers dit voorjaar hebben circa 30 telers zich aangemeld bij Skal om over te schakelen, laat de vereniging weten. Daardoor zal het areaal van de vereniging over twee jaar stevig groeien met naar schatting 300 hectare. De telers kunnen pas lid worden bij volledige omschakeling.

Gemiddeld gaat het namelijk om gedeeltelijke omschakeling met percelen van 10 hectare, schat een woordvoerder van de vereniging. "Je ziet dat het vaak om akkerbouwmatige teelten gaat. Als omschakeling wordt aangevraagd, gaan telers bieten verbouwen of een omschakelegewas als tarwe en groenbemesters. Dat is toch een investering omdat je in die twee jaar een lagere opbrengst hebt. Je ziet dan dat ze vaak na twee jaar kiezen voor peen of uien omdat het een relatief goede opbrengst geeft en rendeert."

De telersvereniging kan de groei aan voor deze producten, stelt de woordvoerder. De markt voor biogroente groeit en in het verleden is uitbreiding ook goed opgevangen.

Of registreer je om te kunnen reageren.