Vollegrond

Nieuws 1247 bekeken

Gat in aanvoer Duitse wittekool

Omdat de plantingen van wittekool moeizaam zijn gegroeid, is in Duitsland een gat ontstaan tussen het einde van het bewaarseizoen en het begin van het nieuwe seizoen.

Dat leidt volgens het Agrarmarkt Informations-Gesellschaft tot abnormale prijzen voor deze tijd van het jaar. Hoe hoog die prijzen zijn, vermeldt het Gesellschaft niet.

Latere oogst

Door het koele voorjaar is de groei van de dit jaar geplante kool achtergebleven. Daarom start de oogst van de nieuwe kool in Duitsland dit jaar duidelijk later dan in voorgaande jaren. Vooral de Castellosoorten, die ook voor de verwerkende industrie geteeld worden, hebben een moeizaam groeiseizoen achter de rug.

Amper aan de maat

Inmiddels staan in het Rheinland wel de eerste hoeveelheden klaar voor de verwerkende industrie. Ook in het noorden van Duitsland staat het oogstseizoen in de startblokken, hoewel de kolen nog maar amper aan de maat zijn. Gezien de aantrekkelijke prijzen zal er toch een begin gemaakt gaan worden met oogsten. De afzet vindt deels plaats in eigen land, maar er is ook export naar Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk. Volgens marktonderzoeksbureau AMI zijn deze landen wel steeds meer zelfvoorzienend, waardoor de export een dalende tendens vertoont.

Of registreer je om te kunnen reageren.