Vollegrond

Nieuws

Strijdplan tegen aspergekever steeds complexer

De aanpak van aspergekever is niet langer een puur chemische aangelegenheid. Het wordt steeds meer een geïntegreerde aanpak waar een chemische bestrijding onderdeel van uitmaakt. In het spuitschema krijgen ook ‘groene middelen’ een plaats, bijvoorbeeld op basis van aaltjes. Daarnaast kunnen natuurlijke vijanden een rol spelen.

Voor de chemische aanpak van aspergekever staan nu nog deltamethrin, Calypso en Spruzit ter beschikking. Deltamethrin mag per merknaam (Decis) maximaal 3 keer per seizoen worden ingezet, Calypso maximaal 2 keer. Decis mag niet tijdens de bloei of in een door bijen drukbezocht gewas. De toelating van Spruzit is vervallen, het middel mag nog wel tot 28 februari 2016 worden verkocht en tot 28 februari 2017 worden opgebruikt. Dit schetst de huidige beperkingen qua chemische aanpak.

Calypso versus Decis

"Daarnaast is er verschil in werking", stelde technisch adviseur Marco van der Lans van Bayer CropScience vast op een door Ronnie de Hoon van Compas georganiseerde bijeenkomst bij Martens Asperges in Tienray. "Decis heeft puur contactwerking en heeft binnen enkele minuten een dodelijk effect. De nawerking is gering, het insect raken is dus essentieel." Decis werkt tussen 8 en 22 graden Celsius, maar boven 20 graden wordt het snel minder effectief.

"Calypso werkt systemisch en doodt binnen 24 tot 48 uur bij contact, maar er is een nawerking tot 7 dagen na toedienen", aldus Van der Lans. Calypso verplaatst zich via de sapstroom. Dat betekent overigens niet dat bijvoorbeeld het loof dat na de toepassing bijgroeit ook middel bevat en daarmee beschermd is. Praktijkervaringen leren dat Calypso de kever beter bestrijdt dan Decis. Ook kan een uitvloeier of hechter de werking van Calypso versterken.

Aaltjes doden de larven

Een alternatief voor de chemie is de inzet van het aaltje Steinernema feltiae. De Hoon presenteerde onderzoek van Koppert Biological Systems. Spuiten met een oplossing van 1.250 aaltjes per milliliter geeft ruim 80% doding van de larven. Een verdubbeling van het aantal aaltjes geeft nog enige procenten meer doding. "Alleen staat dat niet meer in verhouding tot de kosten", concludeert De Hoon. Hij benadrukte dat de omstandigheden voor dat effect wel gunstig moeten zijn, zoals een vochtige lucht. Voor de toepassing is veel water nodig en de zeefjes moeten uit de doppen om verstoppingen te voorkomen. Een uitvloeier toevoegen is noodzakelijk.

Sluipwespen lusten eitjes rauw

Ook de inzet en/of bevordering van natuurlijke vijanden kan bijdragen aan beheersing van aspergekever. Gaasvliegen, lieveheersbeestjes, roofwantsen en sluipwespen zijn dol op (eitjes of larven van) de aspergekever. Uit onderzoek van PPO Lelystad blijkt dat sluipwespen 75% van de eitjes leeggezogen hadden en van de resterende 25% was 10% geparasiteerd. Aceera vond in een proef een parasitering van 27%. "Misschien toch iets voor de toekomst, bij een meer geïntegreerde aanpak met ook 'groene middelen' daarbij", denkt De Hoon.

Of registreer je om te kunnen reageren.