Vollegrond

Nieuws laatste update:15 okt 2015

Nieuwe rassen zaadbedrijven zijn wel te filmen

Wie op de open dagen van de zaadfirma’s de demovelden heeft bezocht, kon vaststellen dat het getoonde er vrijwel perfect bij stond.

Dat is een compliment waard, want na de regen in augustus en september was dat niet vanzelfsprekend. Wat kwam er aan nieuws zoal bovendrijven? Groenten & Fruit heeft dat in woord en beeld hier samengebracht. De filmpjes zijn per firma en staan hieronder. Verder is per gewas een overzicht gemaakt van hetgeen de zaadfirma’s naar voren schoven als nieuw en interessant. Klik op het betreffende gewas voor een overzicht.

 

 

Bejo

Rob van de Bos licht staande tussen de spruiten het ras Thor toe. Maurice Deben doet bevlogen het woord over de preirassen Rally, Biker en Curling én hij geeft uitleg over de aspergerassen Prius, Cumulus en Cygnus.

Hazera/ Vilmorin

Hein Molenkamp van Hazera vertelt over de spruitkoolrassen HAZ 16-646 en HAZ 16-628. Frank Druyff stipt de gele peen Gold Nugget aan en Frans van der Ploeg maakt de eigenschappen van het sluitkoolras Zoltan duidelijk. Door omstandigheden is de beeldkwaliteit helaas iets minder.

Nunhems

Peter Does doet op de locatie van Nunhems in 's Gravenzande de veredeling van diverse slatypen voor de teelt op water (hydroponic) onder glas uit de doeken. Stefan Hermans maakt buiten een vergelijking tussen de ijsbergslarassen Nun 173 en Nun 177.

Rijk Zwaan

Rijk Zwaan introduceert een eigenschap in haar slarassen die er voor zorgt dat de bladeren na versnijden minder snel verkleuren door oxidatie. Die eigenschap heeft de naam KNOX gekregen. Bauke van Lenteren geeft tekst en uitleg.

Sakata

Triton en EOS zijn volgens Pieter Vermeulen dit jaar beide al op grote schaal geteeld. Op de eigenschappen van EOS als voorjaarsras gaat hij nader in. Mogelijk is het ras ook geschikt voor in het najaar.

Seminis

Bas Bouhuijzen presenteert de eigenschappen van het broccoliras SV7709. Het ras is zwaarder dan Ironman en vanwege specifieke eigenschappen in de herfst een vroeg alternatief voor Steel.

Syngenta

Marc Smetryns schetst de eigenschappen van het bloemkoolras Ansari als introductie voor de versmarkt in de zomer. Het broccoliras Monflor kenmerkt zit in het multi-floret segement. Mark Schrijnwerkers vertelt wat daar de mogelijkheden van zijn.

Takii

Het broccoliras TBR 508 is vanaf volgend jaar commercieel in Nederland verkrijgbaar. Paul Leenheer kent de eigenschappen van dit ras op zijn duimpje. Vervolgens geeft hij uitleg over de platte witte kool Green Rich en de bewaarkool Pronca met een korte pit.

 

Vitalis

Maarten Vrensen tipt het preiras Cherokee en het kropsla Anandra voor de biologische teelt. De nieuwe pompoen van het semi-bush type heeft nog geen naam, maar wordt vrijwel zeker in het najaar geïntroduceerd.

  • Asperge
  • Bladgewassen diversen
  • Bloemkool
  • Broccoli
  • IJsbergsla
  • Peen
  • Prei
  • Sluitkool
  • Spruitkool
  • Overige gewassen

Joost Stallen en Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.