Vollegrond

Nieuws 1 reactie

Nieuwe bacterieziekte in aardbei

Op Nederlandse aardbeienbedrijven dient zich een nieuwe, zeer schadelijke bacterieziekte aan. In 2013 zijn de eerste aantastingen gevonden.

Het lijkt erop dat naast Xanthomonas zich een nieuwe bacterieziekte heeft gevestigd. De aantasting werd vorig jaar in enkele kassen vastgesteld. Nader onderzoek heeft inmiddels geleerd dat het organisme zeer nauw verwant is aan een Aziatische Erwinia-bacterie, die bacterievuur bij appel en peer veroorzaakt.

Mogelijk komt de ziekte al langer en op meer bedrijven voor, maar wordt dan geïnterpreteerd  als een fysiologische afwijking. De kans bestaat  dat die verklaring voor de symptomen dus niet correct is. Kenmerken zijn onder andere bruin- of zwartverkleuring van bloemen en vruchten, uitdruppelend slijm en vruchtmisvorming. De financiële schade kan enorm zijn. Een effectieve manier om de ziekte buiten de deur te houden is (nog) niet beschikbaar.

Telers die vermoeden dat ze te maken hebben met een aantasting, worden dringend verzocht dit te melden bij onderzoeker Marcel Wenneker van PPO-BBF (marcel.wenneker@wur.nl, 0488-473745) of bij DLV-bedrijfsdeskundige Ad van Laarhoven (a.vanlaarhoven@dlvplant.nl, 06 53 35 54 06). In de aanstaande printeditie van Groenten & Fruit meer achtergronden over dit probleem.

Eén reactie

  • Paul Hofstede

    Bij dit soort ziektes en aantastingen is het lang vochtig blijven als gevolg van dauw / condens vaak een factor van belang. Er zijn al diverse testen en onderzoeken gedaan met behulp van de Decagon bladnat sensor. CaTeC vertegenwoordig Decagon voor de Benelux en krijgt regelmatig opdrachten voor levering van deze sensoren. Wellicht kan dit ook een bijdrage leveren voor dit probleem.

    Paul Hofstede
    CaTeC BV
    paul.hofstede@catec.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.