Vollegrond

Nieuws

Bodem bevat weinig stikstof

In de eerste anderhalve maand van 2014 heeft BLGG AgroXpertus opvallend minder stikstof in bodems gemeten dan eerdere jaren in dezelfde periode. Door het zachte, natte weer vervluchtigt het grootste deel van de stikstof die door mineralisatie vrijkomt.

De stikstofcijfers vallen in de eerste periode van 2014 beduidend lager uit dan andere jaren. In veel andere jaren werden waardes gevonden tussen de 15 en 100 kilo stikstof per hectare. In 2014 is dat tot nu toe tussen de 6 tot 60 kilo. "Slechts 6 kilo in een meter diepte is enorm weinig. Dit hebben we nog nooit gezien", weet Arjan Reijneveld, productmanager bij BLGG AgroXpertus. "Natuurlijk wordt een gedeelte van de stikstof ook opgenomen door de wintergewassen, maar dat was in andere jaren niet anders. Dat verklaart dus niet het verschil."

Stikstof in etappes geven

Het stikstofgehalte zal op veel percelen weer op peil gebracht kunnen worden door een stikstofgift. Het is belangrijk dat telers daarbij goed letten op de weersomstandigheden en vochtigheid van de percelen. Reijneveld: "Als de percelen zo nat blijven, is het beter om, als je het land al op kan en waar mogelijk, de stikstof in meerdere etappes te geven. Anders vervluchtigt de stikstof direct weer."

Of registreer je om te kunnen reageren.