Doorgaan naar artikel

ICL ontwikkelt nieuw gerecyclede fosfaatmeststof met snelle werking

ICL, producent van minerale meststoffen, verwacht in 2024 met een fosfaatmeststof op de markt te komen op basis van gerecycled fosfaat.

ICL staat op het punt een innovatie in duurzame landbouw te introduceren. In 2024 verwachten ze Puraloop op de markt te brengen, een meststof gemaakt van gerecycled fosfaat. Dat vertelde ICL-agronoom Lex Slootweg tijdens een bijeenkomst over bodemgezondheid op de Bayer Forward Farm In Abbenes (N.-H.).

De meststof, genaamd Puraloop, heeft vergelijkbare eigenschappen met traditionele tripelsuperfosfaat op het gebied van oplosbaarheid, fosfaatgehalte, toepassing en prijs. Deze nieuwe fosfaatmeststof wordt in de ICL-fabriek in Amsterdam geproduceerd. Daar wordt fosfaat uit as van verbrand rioolwaterzuiveringsslib door verhitting omgezet in een vorm die planten kunnen opnemen.

Fosfaatmeststof Puraloop versus struviet

Puraloop onderscheidt zich duidelijk van de kringloop fosfaat struviet, dat eveneens bij de rioolwaterzuivering gewonnen wordt. Puraloop is beter oplosbaar en werkt daardoor sneller dan struviet. Voordat de gerecyclede meststof ingezet mag worden, is een zogenoemde REACH-verklaring nodig. Deze verklaring moet aantonen dat er geen ongewenste stoffen in het milieu terechtkomen. REACH is een Europese verordening die betrekking heeft op de productie van en handel in chemische stoffen.

In Puraloop zijn zware metalen zoals cadmium en zink aanwezig, maar dit is ook het geval bij traditionele tripelsuperfosfaat. De niveaus van deze metalen zijn echter zo laag dat ze binnen de wettelijke normen blijven. Het cadmiumgehalte in Puraloop bedraagt 28 mg/kg fosfaat. Ter vergelijking, het keurmerk PlanetProof stelt een maximum van 20 mg/kg fosfaat. Door een kleine aanpassing in het productieproces verwacht ICL dit verlaagde niveau te kunnen bereiken.

Proef en toekomstperspectieven

Voor een proefproductie van 1.000 ton kreeg ICL vrijstelling om de meststof in de landbouw te gebruiken. Deze proefproductie dient om telers ervaring te laten opdoen met Puraloop en stelt ICL in staat om in de praktijk te testen hoe efficiënt Puraloop is in vergelijking met reguliere fosfaatmeststoffen.

Het terugwinnen en hergebruiken van fosfaat uit afvalstromen is een belangrijke stap in het sluiten van de fosfaatkringloop. Het as van rioolwaterzuiveringsslib wordt momenteel voornamelijk gebruikt als vulmateriaal in de wegenbouw. Door het fosfaat weer in de kringloop te brengen, kan de noodzaak om fosfaat via mijnbouw te winnen aanzienlijk verminderd worden. ICL verwacht met gerecycled fosfaat ongeveer 60% van de fosfaatbehoefte van de Nederlandse landbouw te kunnen dekken. De uiteindelijke productiehoeveelheid van gerecycled fosfaat zal mede afhangen van het kostenverschil tussen geïmporteerd fosfaatgesteente en de vrachtkosten voor het vervoeren van rioolslibas naar de fabriek in Amsterdam.

Share this

Afbeelding
Luuk Meijering

redacteur akkerbouw

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin