Vollegrond

Nieuws

Fransen oogsten flink minder bloemkool

Frankrijk zal dit seizoen volgens de laatste schattingen 299.300 ton bloemkool oogsten, 11 procent minder dan een jaar geleden.

Het areaal is met 17.200 hectare slechts 2 procent kleiner maar de opbrengst per hectare ligt 5 tot 10 procent lager dan in het topseizoen 2013/2014. Vooral in Bretagne, de belangrijkste regio voor vollegrondsgroente in Frankrijk, komt minder bloemkool van de velden dan een jaar geleden.

Door het warme weer in september en oktober ligt de binnenlandse vraag naar bloemkool bovendien op een laag niveau. De Franse telers nemen dan ook nog meer hun toevlucht tot de export die dan ook behoorlijk groter is dan in vorige jaren. In sommige maanden gaat de helft van de productie naar buitenlandse markten terwijl nog eens 20 procent afzet vindt in de verwerkende industrie.

Frankrijk heeft in het kalenderjaar 2013 in totaal 158.500 ton bloemkool kunnen exporteren. De grootste afnemer is Duitsland met ruim 56.000 ton. Nederland komt op  afstand op de tweede plaats met 26.100 ton gevolgd door de Britten die 21.200 ton Franse bloemkool inkochten. Daarnaast haalden de Fransen zelf ook bijna 50.000 ton bloemkool uit andere landen waarbij Spanje met 36.600 ton verreweg de grootste leverancier is.

Of registreer je om te kunnen reageren.