Vollegrond

Nieuws

Groente telen via crowdfunding

Crowdfunding betekent ‘financiering door de menigte’. Dus als een bank niet (alles) wil financieren, probeer je bij ‘het volk’ geld los te krijgen. Ook in de agrarische sector levert het positieve ervaringen op.

Tom Troonbeeckx uit Heverlee (nabij Leuven) teelt 1,5 hectare groente en laat zijn zelfoogstende klanten 200 tot 270 euro per jaar betalen. Hij heeft 320 betalende klanten en teelt 40 tot 60 gewassen. Zijn klanten betalen op voorhand en mogen dan het hele jaar door groente komen oogsten.

Lening verstrekken

Crowdfunding kan echter ook verder gaan, zoals het verstrekken van een lening voor de aankoop van grond of gebouwen. Dan moet dat wel helder geregeld zijn, bijvoorbeeld mer een aparte rekening waarop de donaties gestort worden. Er zijn crowdfundingplatforms die daarbij (tegen betaling) kunnen helpen. Dergelijke platforms zijn op de hoogte van de wettelijke eisen daaromtrent. Ook banken kunnen informatie verschaffen.

Sterke band

Het voordeel van crowdfunding is een sterke band met over het algemeen zeer betrokken financiers en lagere lasten dan bij een financiering door een bank. Het nadeel is veel financiers waarmee contacten onderhouden moeten worden. Een idee: financier een koelcel voor 100.000 euro tegen 100 vouchers van 1.000 euro en na de nieuwbouw mag een financier voor 1.100 euro besteden. Voor de teler win/win, want hij genereert geld en vaste omzet.

Geld op korte termijn

Crowdfunding moet voldoen aan de eisen van financiering en is vooral geschikt voor het verstrekken van geld voor een helder doel dat op de korte termijn voor de donateur rendement oplevert. Transparante communicatie daaromtrent is belangrijk en een concreet businessplan mag niet ontbreken. Financiers moeten weten waar ze aan toe zijn, ook als de doelstelling door bijvoorbeeld weersomstandigheden niet haalbaar blijkt te zijn.

Meer informatie

Crowdfunding kan bestaan uit vooruitbetalen, een lening verstrekken (zonder onderpand) of een aandeel nemen in het bedrijf. Kijk hier voor meer informatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.