Vollegrond

Nieuws laatste update:23 jan 2014

Fransen oogsten minder bloemkool

De Franse bloemkolenoogst komt dit seizoen naar schatting uit op 315.608 ton, 8 procent minder dan een jaar geleden. Het areaal blijft met 19.200 hectare vrijwel gelijk maar het gemiddeld gewicht van de kool ligt met 1,9 kilo zo'n 50 gram onder het record van vorig jaar.

Dat gewicht komt nog altijd wel boven het vijfjaarlijkse gemiddelde uit. Dat meldt de agrarische infodienst Agreste in een productoverzicht. Frankrijk neemt met die oogst 16 procent van de totale Europese productie aan bloemkolen voor haar rekening. De lijst wordt aangevoerd door Italië dat iets meer dan een kwart produceert, gevolgd door Spanje met 17 procent, Frankrijk en vervolgens Polen met elf procent.

Bijna 60 procent van de Franse bloemkool wordt in de herfst en winter geoogst. Dat gaat dan met name om de productie in Bretagne en het noorden van het land. De rest van het areaal staat vooral in het zuidoosten. Agreste meldt verder dat de prijzen die de telers momenteel ontvangen na een 'dip' rond oktober de laatste weken door een wat gering aanbod weer flink aantrekken. Gemiddeld liggen de prijzen daarmee deze eerste weken van 't jaar boven het niveau van 2012.

Agreste geeft verder ook de internationale handel in bloemkool in 2012 weer. In dat jaar was ons land met een afname van 26.382 ton de tweede buitenlandse afnemer, na Duitsland dat op 57.274 ton kwam maar voor de Britten die 21.469 ton bloemkool uit Frankrijk betrokken. In totaal wist Frankrijk in dat jaar 156.627 ton bloemkool te exporteren. Aan de andere kant werd ook 47.007 ton ingevoerd, waarvan 35.193 ton uit Spanje afkomstig was maar waarbij ons land ook nog 1.658 ton kon leveren.

Of registreer je om te kunnen reageren.