Vollegrond

Nieuws laatste update:6 sep 2013

Koolmotje vraagt weer aandacht

De rupsen van het koolmotje hebben zich de afgelopen twee weken rustig gehouden, maar naar verwachting zullen ze in de komende dagen weer volop actief worden. Ook schimmelziektes beginnen in kool de kop op te steken.

De druk van het koolmotje (Plutella xylostella) was de afgelopen twee weken in diverse koolgewassen een stuk minder dan in de weken daarvoor toen sprake was van een flinke ziektedruk. Door de stijgende temperaturen valt echter te verwachten dat de druk nu weer zal toenemen. Op een veldexcursie georganiseerd door ZON fruit & vegetables op 3 september op het bedrijf Groentemakers in Maasbree was dan ook de conclusie om goed te letten op de aanwezigheid van het koolmotje en als nodig daadkrachtig op te treden.

Inzet gewasbeschermingsmiddelen

De inzet van Steward heeft tijdens de vorige periode van hoge druk tot goede resultaten geleid, bleek tijdens de discussie over de aanpak. Bij een matige ziektedruk is Plutella met regelmatige bespuitingen met synthetische pyrethroïden in de hand te houden. Volgend jaar zijn de synthetische pyrethroïden nog maar maximaal 3 keer per jaar per hectare inzetbaar.

Schimmels duiken op

In bloemkool in Limburg zijn verder voor het eerst dit seizoen valse meeldauw, Alternaria en Mycosphaerella waargenomen. Dat is niet vreemd, gezien de gematigde temperaturen met redelijk warme en vochtige nachten. Alternaria en Mycosphaerella zitten vooral op het onderste blad. Jan van Gassel van Groentemakers had reeds twee keer Amistar toegepast om het risico op aantasting zoveel mogelijk te beperken. “Dat doe ik omdat de plantdichtheid in de rij bij ons 60 centimeter is. Veel telers zitten op 75 centimeter. Bij ons droogt het gewas dus slechter op, zeker in de herfst”, aldus Van Gassel. “En de kosten vallen met zo’n 40 euro per hectare wel mee.”

Of registreer je om te kunnen reageren.