Vollegrond

Nieuws

‘2.500 hectare Duitse tuinbouwgrond stond blank’

Het Beierse landbouwministerie heeft de voorlopige balans opgemaakt van de schade die de overstromingen in de agrarische sector hebben aangericht.

Alleen in Beieren zijn naar schatting 30.000 hectare akkerbouwgrond, 35.000 hectare grasland en krap 2.500 hectare tuinbouwareaal blank komen te staan. Dat komt neer op 2 procent van het totale agrarische areaal.

Volgens landbouwminister Helmut Brunner moet worden gerekend op een schadepost van bij elkaar 115 miljoen euro. De helft daarvan komt voor rekening van bedrijfsgebouwen, machines en wegen en bruggen. Nog niet opgemaakt is de schade aan de woningen van de getroffen boerengezinnen.

Terwijl in Beieren is begonnen met de opruimingswerkzaamheden en het herstel van de schade bereiden de boeren langs de Elbe in Brandenburg, Meckelenburg-Voorpommeren, Nedersaksen en Sleeswijk-Holstein zich voor op het hoogste peil. Onveranderd verwacht men dat dit peil woensdag intreedt. Met man en macht worden de dijken versterkt en opgehoogd met zandzakken in de hoop dat zo overstromingen zoveel mogelijk kunnen worden voorkomen.

Bondslandbouwminister Ilse Aigner verzoekt de verzekeringsbedrijven om in geval van nood onbureaucratisch en snel uit te keren. “Ik verwacht dat de verzekeraars in deze situatie hun verantwoordelijkheid nakomen." Zij kondigt daarbij aan dat de ervaringen van de verzekerden met de assuradeurs zullen worden geïnventariseerd. De schade van de overstromingen in Duitsland als geheel gaan in de miljarden lopen, aldus Aigner.

Of registreer je om te kunnen reageren.