Vollegrond

Nieuws

'Impact verbod neonicotinoïden groot'

De gevolgen van een moratorium – het tijdelijk verbieden van neonicotinoïden in zonnebloemen, katoen, koolzaad en mais – zet de gewasbescherming in die teelten 20 jaar terug in de tijd. De groenteteelt lijkt de dans te ontspringen.

Dat meldt Nefyto, de branche-organisatie van gewasbeschermingsmiddelenfabrikanten. Samen met andere partijen, zoals LTO, KAVB, het IRS en Agrico heeft Nefyto de impact van een verbod van neonicotinoïden in kaart gebracht, als het verbod ook zou gelden voor alle gewassen, dus inclusief bloembollen, conserven, suikerbieten en aardappelen.

De middelen zouden volgens het Europese voedselagentschap EFSA een oorzaak kunnen zijn van de bovenmatige bijensterfte, al wordt dat door de middelenindustrie ontkend. Zij stellen dat de middelen veilig zijn voor bijen, mits op de juiste wijze toegepast.

De Tweede Kamer heeft enkele weken terug een motie aangenomen, waarin de regering wordt gevraagd er voor te zorgen dat op Europees Niveau een tijdelijke verbod komt op het gebruik van insecticiden op basis van imidacloprid (o.a. Gaucho), thiamethoxam (o.a. Cruiser) en clothianidin (o.a. Poncho). De Europese Commissie bereidt nu een plan voor om de toelating van de middelen twee jaar tijdelijk op de schorten in zonnebloemen, katoen, koolzaad en mais. Een moratorium van neonicotinoïden als zaadcoating op niet-bloeiende gewassen als suikerbieten en vollegrondsgroenten, is nog niet aan de orde, maar is niet onmogelijk.

Worden neonicotinoïden in alle gewassen verboden, dan zijn er voor bepaalde plagen geen alternatieven voorhanden. Bepaalde plagen, zoals ritnaalden in gescheurd grasland ten behoeve van de maisteelt, kunnen niet meer worden bestreden.

Soms moet teruggegrepen worden naar andere ‘oude’ middelen en ‘ouderwetse’ toedieningstechnieken. Zaadcoatings met neonicotinoïden mogen dan niet meer. Er moet dan later, met meer actieve stof en milieubelastingsdruk, tegen insecten worden gespoten. Voorbeelden zijn de erwtenbladluis in erwten, luizen, springstaarten en ritnaalden in suikerbieten, bladluizen in sla en lelies en coloradokevers in aardappelen Ook het spuiten van insecticiden als pyrethroïden geeft risico’s voor de gezondheid van bijen.

Of registreer je om te kunnen reageren.