Vollegrond

Nieuws

Industrieteelt getroffen door regen

De industriegroenten hebben veel van de regenval van 13 oktober te lijden. De fabriek van Ardo draait op 35 procent.

“Afgelopen nacht is er weer 10 millimeter bijgevallen. Het Zuidwesten heeft de volle lading water gekregen. Het is hier echt drama voor de boeren”, zegt Perry Leemans van groenteverwerker Ardo dinsdag.

Ongeveer 35 procent van de industriegroente staat nog in het veld. “Spinazie, peen en allerlei koolsoorten als boerenkool en rode kool gaan allemaal schade lijden. De gewassen gaan rotten, verkleuren, worden ziek. Hoeveel er kapot gaat, is nu nog lastig in te schatten. Dat wat kapot gaat, wordt ondergeploegd.”

Door de nattigheid is de aanvoer sterk verminderd. “Onze fabriek draait op 30 procent van de capaciteit. Normaal gesproken draaien we in deze periode 100 tot 130 procent, aangezien we de weekenden er dan nog bij pakken.”

Het water moet wegzakken in de grond. “Het is herfst. De dagen zijn kort en de zon schijnt niet meer fel. Daar droogt het dus niet meer door.”Of registreer je om te kunnen reageren.