Vollegrond

Nieuws 3 reacties

Europees tekort industriegroenten dreigt

De grootste producenten van conservengroenten melden een drastische afname in productie van erwten en bonen, waardoor tekorten dreigen te ontstaan.

Dat meldt de koepelorganisatie voor industriegroenten, Profel. Het zwaarst getroffen is het Verenigd Koninkrijk. Daar daalde de opbrengst van erwten met 35 procent en die van bonen met 20 tot 25 procent. Bovendien heeft Groot-Brittannië minder brassica beschikbaar, omdat de vraag op de versmarkt groot is.

In 2011 kenden de Britten nog een recordoogst van groene erwten. De totale opbrengst werd geschat op 179.000 ton, ruim 14 procent meer dan in 2010. De erwtenproductie kende overigens al eerder een stevige dip. In 2007 kwam de productie uit op 98.000 ton, terwijl in de jaren daarvoor de productie bijna 30.000 ton hoger lag.

Ook België meldt een afname van 20 tot 25 procent in de bonenproductie voor industriële verwerking. De erwtenproductie daalde hier met 5 tot 10 procent. Dat is vergelijkbaar met de productiedalingen in Nederland en Frankrijk. Duitsland en Polen melden een vergelijkbare opbrengst met voorgaande jaren.

Productiecijfers 2010
Frankrijk en de Benelux zijn de belangrijkste producenten van industriegroenten. België en Nederland waren in 2010 nog goed voor 1,4 miljoen ton. Frankrijk produceerde in datzelfde jaar 1,2 miljoen ton conserven- en diepvriesgroente, blijkt uit cijfers van Profel.

De verwerkende partijen reageren bezorgd op het nieuws, mede vanwege het feit dat het vooruitzicht voor volgend jaar niet rooskleurig is. Hoge contractprijzen voor tarwe zetten druk op de markt en alternatieve gewassen bedreigen het areaal industriegroenten.

Laatste reacties

 • P. Verschuren

  Niks aan de hand, gewoon de contractprijzen verhogen met 25%, probleem opgelost. :)

 • W Doorn

  moeten ze maar meer gaan betalen en ons telers niet zijn als horigen
  en de verwerkende industrie als adel elke keer de horigen net genoeg geven
  dat ze in leven blijven kan niet langer gewoon de marktprijs betalen en de contracten niet 25 % omhoog maar 40% omhoog

 • c verberne

  De land- en tuinbouw voorziet bijna 6 miljard mensen van voedsel.
  Ik vraag me af hoe het mogelijk is dat het de producenten, van verse en te verwerken groenten, melk en vlees niet lukt om een fatsoenlijke prijs te bedingen bij hun afnemers.
  Onder de kostprijs verkopen houdt niemand vol.
  Wat eten die 6 miljard mensen dan?

Of registreer je om te kunnen reageren.