Vollegrond

Foto & video

Doorbraak in mechanische oogst van sluitkool

Het vergde bijna 20 jaar, maar nu is het dan zover. De Asa-Lift klembandrooier is in staat om bewaarkool voor de verse markt te oogsten. Met een recht snijvlak en zonder beschadigingen. De capaciteit is afhankelijk van de logistiek áchter de oogstmachine en die kan heel divers zijn.

De nieuwste versie van de klembandrooier voor het oogsten van sluitkool voor de verse markt is Asa-Lift MK 100 gedoopt. De klembandrooier kan gedragen in de driepuntshef. In combinatie met een elevator dwars achter de trekker is het een getrokken machine. Vanwege de breedte van de klembandrooier is de minimale plantafstand bij de huidige versie bij oogst voor de verse markt 60 centimeter, maar speciaal bouw is mogelijk. Een richtprijs voor een gedragen versie met elevator is € 70.000 à € 75.000 (excl. btw). De manier van oogsten staat beschreven in Groenten&Fruit editie 3.

Methoden verwerking

Het Koelbedrijf De Kerkmeer in Oudkarspel gaat komend seizoen zo’n 30 van de 40 hectare sluitkool oogsten met de eerste in Nederland verkochte Asa-Lift MK 100. In samenwerking met dealer Hoekenga uit Slootdorp en Asa-Lift wordt nog gekeken naar de wijze van verwerking van de kool nadat deze gesneden is. Het vervolgtraject na het snijden kan namelijk op verschillende wijzen. Voor alle methoden geldt dat de verwerkingssnelheid bepalend is voor de capaciteit van de machine. Een rijsnelheid van minimaal 1 kilometer per uur is nodig in verband met de snijbaarheid van de kool.

Een van de methoden, met een koolbox in een kistenkantelaar, is te zien in onderstaand filmpje.

Foto

 • De Asa-Lift klembandrooier kan gedragen in de driepuntshef. In combinatie met een elevator dwars achter de trekker is het een getrokken machine. - Foto's: Asa-Lift

  De Asa-Lift klembandrooier kan gedragen in de driepuntshef. In combinatie met een elevator dwars achter de trekker is het een getrokken machine. - Foto's: Asa-Lift

 • De klembandrooier in combinatie met een elevator. Bij deze verwerkingswijze komt kool vanaf de elevator op een gladde band te liggen die op de meerijdende wagen draait. Die band maakt na het afleggen door de elevator een bocht van 90 graden en loopt op de foto naar voren in de lengte van de meerijdende wagen. Op de meerijdende wagen staan 2 medewerkers tussen de transportband en koolboxen om de kool met de hand vanaf de transportband voorzichtig in de boxen te leggen.

  De klembandrooier in combinatie met een elevator. Bij deze verwerkingswijze komt kool vanaf de elevator op een gladde band te liggen die op de meerijdende wagen draait. Die band maakt na het afleggen door de elevator een bocht van 90 graden en loopt op de foto naar voren in de lengte van de meerijdende wagen. Op de meerijdende wagen staan 2 medewerkers tussen de transportband en koolboxen om de kool met de hand vanaf de transportband voorzichtig in de boxen te leggen.

 • Bij deze verwerkingsmethode komt de kool na het snijden op een sorteertafel achter de trekker en gaat de kool via een elevator naar een meerijdende wagen waar de kool met de hand rechtstreeks in koolboxen wordt gelegd.

  Bij deze verwerkingsmethode komt de kool na het snijden op een sorteertafel achter de trekker en gaat de kool via een elevator naar een meerijdende wagen waar de kool met de hand rechtstreeks in koolboxen wordt gelegd.

 • Bij deze getrokken versie komt de kool na de klembandrooier rechtstreeks op een korte transportband te liggen. Een draaiende rol stuurt de kolen op de dwars daarop lopende transportband/sorteertafel achter de trekker. Vervolgens gaat de kool gestuurd door een draaiende rol over naar een in de lengterichting naast de trekker lopende transportband.

  Bij deze getrokken versie komt de kool na de klembandrooier rechtstreeks op een korte transportband te liggen. Een draaiende rol stuurt de kolen op de dwars daarop lopende transportband/sorteertafel achter de trekker. Vervolgens gaat de kool gestuurd door een draaiende rol over naar een in de lengterichting naast de trekker lopende transportband.

 • Die transportband loopt evenwijdig aan de klembandrooier, maar in tegengestelde richting en aan de andere kant van de trekker. 4 medewerkers staan op een plateau op een meerijdende wagen. Zij pakken de kool van de transportband en leggen die ieder in hun eigen koolbox.

  Die transportband loopt evenwijdig aan de klembandrooier, maar in tegengestelde richting en aan de andere kant van de trekker. 4 medewerkers staan op een plateau op een meerijdende wagen. Zij pakken de kool van de transportband en leggen die ieder in hun eigen koolbox.

 • Ook is er een speciale uitvoering van de in de driepunt hangende oogstmachine zonder elevator. Daarbij komt de kool aan het einde van de klembandrooier op een in de lengte draaiende korte transportband te liggen die recht achter de rooier zit. De kool wordt vervolgens met een draaiende rol naar rechts over een sorteertafel gestuurd en gaat verder via de volgende draaiende rol naar links naar een langere transportband richting een getrokken werkplateau op steunwielen.

  Ook is er een speciale uitvoering van de in de driepunt hangende oogstmachine zonder elevator. Daarbij komt de kool aan het einde van de klembandrooier op een in de lengte draaiende korte transportband te liggen die recht achter de rooier zit. De kool wordt vervolgens met een draaiende rol naar rechts over een sorteertafel gestuurd en gaat verder via de volgende draaiende rol naar links naar een langere transportband richting een getrokken werkplateau op steunwielen.

 • Op het plateau is plaats voor 4 koolboxen die door 3 personen handmatig gevuld worden. Bij de sorteertafel staat een vierde persoon. Als de kisten vol zijn, kunnen ze met een hefmast van het plateau gehaald worden.

  Op het plateau is plaats voor 4 koolboxen die door 3 personen handmatig gevuld worden. Bij de sorteertafel staat een vierde persoon. Als de kisten vol zijn, kunnen ze met een hefmast van het plateau gehaald worden.

 • Het is ook mogelijk het werkplateau aan te pikken aan een andere trekker voor verder transport of overslag op een centrale plaats. Met 2 werkplateaus loopt het oogstwerk gewoon verder.

  Het is ook mogelijk het werkplateau aan te pikken aan een andere trekker voor verder transport of overslag op een centrale plaats. Met 2 werkplateaus loopt het oogstwerk gewoon verder.

 • Zonder elevator is er nog een optie waarbij de kolen vanuit de klembandrooier op een dwarslopende gladde transportband/sorteertafel komen. Vanaf die sorteertafel plaatsen medewerkers de kolen vervolgens rechtstreeks in een box die in een kistenkantelaar hangt. De medewerkers staan tussen de sorteertafel en de box. Deze methode blijft beperkt tot het vullen van 1 box.

  Zonder elevator is er nog een optie waarbij de kolen vanuit de klembandrooier op een dwarslopende gladde transportband/sorteertafel komen. Vanaf die sorteertafel plaatsen medewerkers de kolen vervolgens rechtstreeks in een box die in een kistenkantelaar hangt. De medewerkers staan tussen de sorteertafel en de box. Deze methode blijft beperkt tot het vullen van 1 box.

 • De inzetbaarheid van de oogstmachine is gekoppeld aan rassen die daar qua eigenschappen voor geschikt zijn. Syngenta heeft daarvoor het wittekoolras Toreador. Dat ras is zeer uniform en mooi recht in de vierkantmaat. Verder staat het ‘op een pootje’ en is de gewashoogte gelijkmatig. Door deze eigenschappen kan het ras (vrijwel) voor de voet geoogst worden en is het snijvlak mooi recht.

  De inzetbaarheid van de oogstmachine is gekoppeld aan rassen die daar qua eigenschappen voor geschikt zijn. Syngenta heeft daarvoor het wittekoolras Toreador. Dat ras is zeer uniform en mooi recht in de vierkantmaat. Verder staat het ‘op een pootje’ en is de gewashoogte gelijkmatig. Door deze eigenschappen kan het ras (vrijwel) voor de voet geoogst worden en is het snijvlak mooi recht.

Of registreer je om te kunnen reageren.