Vollegrond

Foto & video

Weer meer aspergetelers zien nieuwtjes in Karlsruhe

Op 16 en 17 november vond in de Messe van Karlsruhe voor de 21e keer de ‘Spargel- und Erdbeerbörse’ plaats. Dit jaar trok deze asperge- en aardbeibeurs het record aantal van zo’n 7.000 bezoekers. Er stonden 434 standhouders.

De schilmachine Fahrenkaemper S1 was misschien wel het opvallendste nieuwtje. Dubbel-laags folie en thermofolie geven aan dat foliemanagement zich nog steeds doorontwikkeld. En er werden nogal afwijkende Spaanse perspotplanten gepresenteerd. Dat en meer valt te bekijken in onderstaand fotoreportage (Foto's: Stan Verstegen).

In Groenten & Fruit binnenkort meer achtergrondinformatie over wat er op de beurs te zien was.

Foto

 • Deze Duitstalige aspergeteler had belangstelling voor de Eco Green, een oogstwagen voor groene asperge. De wagen loopt op 2 elektromotoren van 750 W en is te sturen met de voeten. De uitvoering op de foto is met achterwielaandrijving; er is er ook een met voorwielaandrijving. De rijsnelheid is 4 kilometer per uur en het oogsten van een hectare duurt 4 tot 5 uur. De machine is van Italiaanse origine en kost € 4.700 (alle bedragen zijn excl. btw).

  Deze Duitstalige aspergeteler had belangstelling voor de Eco Green, een oogstwagen voor groene asperge. De wagen loopt op 2 elektromotoren van 750 W en is te sturen met de voeten. De uitvoering op de foto is met achterwielaandrijving; er is er ook een met voorwielaandrijving. De rijsnelheid is 4 kilometer per uur en het oogsten van een hectare duurt 4 tot 5 uur. De machine is van Italiaanse origine en kost € 4.700 (alle bedragen zijn excl. btw).

 • De schilmachine Fahrenkaemper S1 schilt alle soorten groenten met een diameter tussen 8 en 100 millimeter. Het grote voordeel zou het verschil in schilverlies zijn omdat de schilmessen bij deze machine parallel tegenover elkaar staan en de machine per schileenheid te programmeren is.

  De schilmachine Fahrenkaemper S1 schilt alle soorten groenten met een diameter tussen 8 en 100 millimeter. Het grote voordeel zou het verschil in schilverlies zijn omdat de schilmessen bij deze machine parallel tegenover elkaar staan en de machine per schileenheid te programmeren is.

 • Er is een variant met 8 en met 16 schileenheden. Die met 8 kost € 22.900 en die met 16 komt op € 32.900.

  Er is een variant met 8 en met 16 schileenheden. Die met 8 kost € 22.900 en die met 16 komt op € 32.900.

 • Hermeler heeft sinds vorig jaar een voorwasmachine om asperges in de kist te wassen als ze van het veld afkomen.

  Hermeler heeft sinds vorig jaar een voorwasmachine om asperges in de kist te wassen als ze van het veld afkomen.

 • Er zijn varianten met 1, 2, 4 of 8 pompen. De capaciteit varieert van 400 tot 3.200 kilo asperge per uur. Desgewenst kan de machine voorzien worden van 2 transportbanden naast elkaar. Met 2 pompen kost de voorwasser € 10.600.

  Er zijn varianten met 1, 2, 4 of 8 pompen. De capaciteit varieert van 400 tot 3.200 kilo asperge per uur. Desgewenst kan de machine voorzien worden van 2 transportbanden naast elkaar. Met 2 pompen kost de voorwasser € 10.600.

 • Voor de kisten zelf kan Firmenich wastunnels leveren. Er is een type met een capaciteit van 200 kisten per uur voor  14.145 en een van 240 tot 600 kisten per uur voor € 19.900.

  Voor de kisten zelf kan Firmenich wastunnels leveren. Er is een type met een capaciteit van 200 kisten per uur voor  14.145 en een van 240 tot 600 kisten per uur voor € 19.900.

 • De machine kan voorzien worden van een afvoerband die in een curve terugloopt. Die rollenband kost € 2.990 en het transport verloopt op de zwaartekracht. Op die manier is er slechts 1 persoon nodig om met de machine te werken. Die persoon moet dan wel voor de aan- én afvoer zorgen.

  De machine kan voorzien worden van een afvoerband die in een curve terugloopt. Die rollenband kost € 2.990 en het transport verloopt op de zwaartekracht. Op die manier is er slechts 1 persoon nodig om met de machine te werken. Die persoon moet dan wel voor de aan- én afvoer zorgen.

 • De Christall Clear folie van Atoplan uit Toldijk is een 100% thermische folie die door PPO is onderzocht. Christall Clear folie gaf in 2013 een productie van 16,2 ton per hectare en een stengelgewicht van 55,4 gram. Bij de standaard minitunnel was dat 13,6 ton en 49 gram. Het vervroegingseffect van beide minitunnels was 5 dagen ten opzichte van zwartwit folie. De prijs bedraagt 80 cent per meter.

  De Christall Clear folie van Atoplan uit Toldijk is een 100% thermische folie die door PPO is onderzocht. Christall Clear folie gaf in 2013 een productie van 16,2 ton per hectare en een stengelgewicht van 55,4 gram. Bij de standaard minitunnel was dat 13,6 ton en 49 gram. Het vervroegingseffect van beide minitunnels was 5 dagen ten opzichte van zwartwit folie. De prijs bedraagt 80 cent per meter.

 • Het is op de foto lastig te zien, maar deze folie die zowel Böckenhoff als Firmenich leveren is een dubbele transparante thermofolie voor over minitunnels. De twee lagen folie liggen los op elkaar en zitten aan beide zijkanten net boven de extra grote zandtasjes aan elkaar geseald.

  Het is op de foto lastig te zien, maar deze folie die zowel Böckenhoff als Firmenich leveren is een dubbele transparante thermofolie voor over minitunnels. De twee lagen folie liggen los op elkaar en zitten aan beide zijkanten net boven de extra grote zandtasjes aan elkaar geseald.

 • Engels Machinebouw heeft voor haar AspergeSpin nu ook rupsbanden ontwikkeld voor aan de voorwielen. De banden maken het mogelijk om op zwaardere gronden onder zwaardere omstandigheden toch te kunnen oogsten. Het is een optie, want het is geen kwestie van een 'bandenwissel' op een bestaande machine.

  Engels Machinebouw heeft voor haar AspergeSpin nu ook rupsbanden ontwikkeld voor aan de voorwielen. De banden maken het mogelijk om op zwaardere gronden onder zwaardere omstandigheden toch te kunnen oogsten. Het is een optie, want het is geen kwestie van een 'bandenwissel' op een bestaande machine.

 • Om bijvoorbeeld een AspergeSpin te kunnen lokaliseren en te weten of die actief is of pauzeert, heeft Agroproject.de sinds januari 2016 de SoF.Hie box, gecombineerd met een Track ID. Hoelang het duurt voordat een stilstand als pauze wordt gezien, is instelbaar. De box is te huur voor € 92,- per jaar, exclusief de eenmalige aanschaf van de benodigde software.

  Om bijvoorbeeld een AspergeSpin te kunnen lokaliseren en te weten of die actief is of pauzeert, heeft Agroproject.de sinds januari 2016 de SoF.Hie box, gecombineerd met een Track ID. Hoelang het duurt voordat een stilstand als pauze wordt gezien, is instelbaar. De box is te huur voor € 92,- per jaar, exclusief de eenmalige aanschaf van de benodigde software.

 • De Spaanse firma Plantara uit Guadalajara kweekt aspergeplanten op in 6-centimeter perspotten met een inhoud van 45 kubieke centimeter. Bij levering zijn ze 100 dagen oud, met circa 10 stengels van 30 centimeter. Afhankelijk van het aantal kosten ze circa 15 cent per plant. Daar komen nog transportkosten bij. Bij een volle trailer is dat circa 1,5 cent per plant.

  De Spaanse firma Plantara uit Guadalajara kweekt aspergeplanten op in 6-centimeter perspotten met een inhoud van 45 kubieke centimeter. Bij levering zijn ze 100 dagen oud, met circa 10 stengels van 30 centimeter. Afhankelijk van het aantal kosten ze circa 15 cent per plant. Daar komen nog transportkosten bij. Bij een volle trailer is dat circa 1,5 cent per plant.

 • Müller&Sohn uit de buurt van Wiesbaden (Eltville-Ost) is een kleiner mechanisatiebedrijf dat zich toelegt op de bouw van speciale machines. Een voorbeeld daarvan is een spuitmachine met een speciale constructie van 3 tot 5 spuitdoppen per rij aardbeien.

  Müller&Sohn uit de buurt van Wiesbaden (Eltville-Ost) is een kleiner mechanisatiebedrijf dat zich toelegt op de bouw van speciale machines. Een voorbeeld daarvan is een spuitmachine met een speciale constructie van 3 tot 5 spuitdoppen per rij aardbeien.

 • De Tecnoma spuitmachine met zakpijpen is nieuw in het assortiment van deze Duitse firma. Het grote voordeel is dat de machine leeg slechts 200 kilo weegt. De tank heeft een inhoud van 400 liter. Een smalspoortrekker zonder frontgewicht volstaat. Met 3 zakpijpen bedragen de kosten € 6.000.

  De Tecnoma spuitmachine met zakpijpen is nieuw in het assortiment van deze Duitse firma. Het grote voordeel is dat de machine leeg slechts 200 kilo weegt. De tank heeft een inhoud van 400 liter. Een smalspoortrekker zonder frontgewicht volstaat. Met 3 zakpijpen bedragen de kosten € 6.000.

 • Voor aardbeien in tunnels ontwikkelde Böckenhoff deze spuitmachine met luchtondersteuning op maat voor een teler. De breedte is afgestemd op de tunnelbreedte en breedte van de toegang tot de tunnel. Als richtprijs noemt de firma € 12.000.

  Voor aardbeien in tunnels ontwikkelde Böckenhoff deze spuitmachine met luchtondersteuning op maat voor een teler. De breedte is afgestemd op de tunnelbreedte en breedte van de toegang tot de tunnel. Als richtprijs noemt de firma € 12.000.

 • Van de CM folielegger 730 ID van CM Regero Industries uit het Franse La Chapelle Basse is de ID Techniek (Incorporation Directe Technique) gepatenteerd. De machine snijdt als het ware een groef/geultje in de grond in plaats van dat er een sleuf in de grond wordt gemaakt waar de folie in komt en vervolgens weer wordt dichtgelegd. Het resultaat is sneller folie leggen.

  Van de CM folielegger 730 ID van CM Regero Industries uit het Franse La Chapelle Basse is de ID Techniek (Incorporation Directe Technique) gepatenteerd. De machine snijdt als het ware een groef/geultje in de grond in plaats van dat er een sleuf in de grond wordt gemaakt waar de folie in komt en vervolgens weer wordt dichtgelegd. Het resultaat is sneller folie leggen.

 • Opgeruimd staat netjes... Deze borstelmachine van All Clean uit Gladenbach is licht te bedienen omdat hij lichtjes boven de vloer zweeft. Water wordt niet opgezogen, maar door twee zeer snel draaiende borstels 'in de slipstream' meegenomen. Water dat achterblijft verdampt, zodat de vloer na behandeling snel weer droog is. De smalste uitvoering met een werkbreedte van 24 centimeter kost € 1.965. De breedste van 44 centimeter kost € 3.150. De uitvoering van 34 centimeter is ook verkrijgbaar op een lithium accu (goed voor 900 vierkante meter) en kost dan € 3.350; zonder accu € 2.395.

  Opgeruimd staat netjes... Deze borstelmachine van All Clean uit Gladenbach is licht te bedienen omdat hij lichtjes boven de vloer zweeft. Water wordt niet opgezogen, maar door twee zeer snel draaiende borstels 'in de slipstream' meegenomen. Water dat achterblijft verdampt, zodat de vloer na behandeling snel weer droog is. De smalste uitvoering met een werkbreedte van 24 centimeter kost € 1.965. De breedste van 44 centimeter kost € 3.150. De uitvoering van 34 centimeter is ook verkrijgbaar op een lithium accu (goed voor 900 vierkante meter) en kost dan € 3.350; zonder accu € 2.395.

Of registreer je om te kunnen reageren.