Vollegrond

Achtergrond

Markt: Nette prijzen voor sluitkool

De prijs voor witte kool zit op 22 tot 33 cent, voor rode kool is dat 33 tot 35 cent. “We stemmen het aanbod af op de vraag”, aldus Martin Bolhuis van handelskantoor Tuindersbelang in Warmenhuizen.

Telers willen graag leveren, maar niet tegen elke prijs. De kwaliteit is goed en de huidige voorraden zijn zeker niet overdreven groot. Er is daarom geen directe reden om hard te duwen.

Hoge kosten maken bewust

Daarnaast zijn er de sterk oplopende kosten, die ook nog eens bewust maken dat leveren tegen ‘de scherpst mogelijke prijs’ (lees: onder kostprijs) niet verantwoord is. De prijs voor kunstmest is bijna verdubbeld en koelkosten vallen een stuk hoger uit dan in de afgelopen jaren. Voorlopig weet niemand in welke richting het zich verder ontwikkelt en waar het ophoudt.

Voor witte kool in de grotere maat (9-10 in 25 kilo, 36‘ers) ligt de prijs op 22 cent per kilo, voor de kleinere maat (6 in 10 kilo, 60‘ers) op 33 cent. Rode kool in de maat 36 zit op 33 cent. De fijnere maat doet 35 cent per kilo. Dat zijn prijzen voor de daghandel in het hogere segment, licht Martin Bolhus van Tuindersbelang toe. “Voor de verwerkende industrie is dat nog te duur.”

Buitenland

De meeste kool gaat naar bestemmingen over de grens, vooral naar het Verenigd koninkrijk. Verder is Israël goed aan de markt, naast landen als Spanje en zelfs Duitsland. De Duitse vraag betreft kleinere uniforme kool (maatwerk).

Vooralsnog ziet de markt voor sluitkool er positief uit, mede gezien de eerdergenoemde voorraadpositie en goede productkwaliteit. Het is te verwachten dat het huidige prijsniveau minimaal gehandhaafd blijft.

Prognose: positief

Of registreer je om te kunnen reageren.