Vollegrond

Achtergrond

Markt: Opbrengst spruitkool onder kostprijs

Spruitkool bracht vorige week 40 tot 45 cent per kilo op. Deze week is daar een paar centen vanaf gegaan. Handelaren reageren teleurgesteld.

De stemming van handelaren in spruitkool is gezien het huidige prijsniveau niet om over naar huis te schrijven. Dat is niet vreemd voor november. De vraag is welke kant het de komende weken uitgaat. De gedachten daarover variëren van ‘beroerd tot Sinterklaas’ tot ‘het wordt volgende week kouder, dat kan de prijs een impuls omhoog geven’.

Met de huidige prijs voor spruitkool valt het niet mee om een aanvaardbaar saldo te realiseren, uitgaande van de huidige gemiddelde hectareproducties van 25 tot 30 ton. Een lichtpuntje is dat de schade door insecten meevalt, uitgezonderd percelen met wittevlieg-aantasting.

Verkoop seizoensgroente spruitkool stimuleren

Het areaal spruitkool is dit jaar volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) net boven de 3.000 hectare uitgekomen. De geschiedenis heeft inmiddels geleerd dat dit aan de ruime kant is, gezien het consumptiepatroon.

Meer vraag naar spruitkool werkt areaaluitbreiding in de hand. Daartegenover staat dat er nog een wereld te winnen valt als je kijkt naar het kleine aantal huishoudens met spruiten op het menu. Dat de promotie van een zo karakteristieke seizoensgroente als spruiten structureel beperkt blijft, is teleurstellend.

Spruiten in winkelschap

De prijs voor spruitkool bij supermarkten varieert nogal. Aldi heeft het product in de actie voor € 1,18 per kilo. Bij Plus kost spruitkool € 1,39 en bij Albert Heijn en Jumbo € 1,98. Voor zogenoemde kleine spruiten komt er minimaal € 1 per kilo bij: Plus vraagt € 2,98, Jumbo € 3,13 en Albert Heijn € 3,18.

Prognose: prijsverloop ongewis.

Of registreer je om te kunnen reageren.