Vollegrond

Achtergrond

Markt: Vraag sluitkool ingezakt na eerste hamstervlaag

In vergelijking met de afgelopen maanden is de prijs voor sluitkool een stuk omhoog gegaan, maar deze week is de handel -na een opleving- weer behoorlijk ingekakt. De vraag is dan ook of de prijsopleving, net als voor veel andere groente, van korte duur blijkt.

Veertien dagen gelden zat sluitkool op zo’n 13 cent per kilo, vorige week was dat opgelopen naar 25 cent, met goede vraag. “Dat begon op vrijdag 13 maart, daarop volgde een week met een topomzet”, meldt Richard Kruijer van verkoopkantoor tuindersbelang in Warmenhuizen. “Voor nu ligt de prijs nog op 25 cent, maar dat is omgeven door onzekerheid. In vergelijking met vorige week is er weinig handelsactiviteit, wellicht doordat de eerste hamsterwoede is overgewaaid. “Blijkbaar moet de consument eerst alles opeten”, oppert Kruijer.

Onzekere grenzen

Concreter zijn de onzekerheid over en de problemen om producten van land A naar land B te krijgen: vanwege grenzen die dicht gaan of vrachtwagens die niet vertrekken of aankomen. “Vervoer naar Duitsland is nog wel te doen, maar naar verder weg wordt het onzekerder.”

Andere bronnen laten zich in soortgelijke bewoordingen uit. ‘Ik kan niet eens prijs maken, want er belt niemand”, en: “Vorige week ging er vier keer meer kool dan normaal weg, nu een kwart”.

Prognose: onzeker

Of registreer je om te kunnen reageren.