Vollegrond

Achtergrond

Markt: Vrij matig courgetteseizoen dooft als nachtkaars

Deze week lopen de prijzen voor courgette weer wat op, maar dat is te laat om een vrij matig verlopen seizoen nog te kunnen redden. Het positieve nieuws is dat het seizoen beter was dan vorig jaar, met name omdat de productie op een normaal peil zat en de prijzen in perioden met lagere prijzen over het algemeen minder laag waren dan vorig jaar.

Terugblikkend op het courgetteseizoen bij ZON fruit & vegetables, zien we op woensdag 14 augustus een prijs van 25 cent per stuk voor de meest gangbare sortering X14. Daarna ging de prijs omhoog tot 47 cent op 16 augustus om weer te zakken naar 23 cent op 22 augustus. Dat was een kortstondige periode met een prijsopleving. Op 17, 18 en 19 juli was ook sprake van zo’n opleving en zat de prijs op een niveau van 25 tot 28 cent. Van dat niveau is ook sinds 19 september weer sprake, maar het seizoen begint inmiddels op zijn einde te lopen. De producties zakken snel en er ligt al Spaans product in het schap bij de retailers die voor leveringszekerheid kiezen.

Sortering X16

De prijzen voor de sortering X16 lagen tussen vrijdag 16 en dinsdag 20 augustus boven de 30 cent per stuk. In de periode vanaf half juni tot half september waren er enkele dagen met een ‘piek’ van 23 of 25 cent. Vanaf 20 september zit de prijsvorming ook voor deze sortering een beetje in de lift. Op 30 september wordt met 32 cent voor het eerst de grens van 30 cent weer overschreden.

Onder de kostprijs

In de perioden tussen de genoemde kortstondige prijsoplevingen werden veilingprijzen genoteerd die onder de 15 cent lagen met 4 cent als eenmalig absoluut dieptepunt. Uitgaande van een kostprijs van 16 tot 20 cent per stuk, zijn dat prijzen onder de kostprijs. Een courgetteteler formuleert het dan ook als volgt: “Bij de afzet van courgette moet je niet afhankelijk zijn geweest van de vrije handel. Dit jaar was beter dan vorig jaar, maar al met al was het natuurlijk een vrij matig seizoen. Qua productie is het seizoen wel goed verlopen en waren de prijsdalen minder laag.”

Duitse groothandelsprijzen

Uit cijfers van het Duitse marktbureau AMI blijkt dat de weken 28 tot en met 32 (8 juli tot en met 9 augustus) vergelijkbaar zijn met 2018 en 2017. Vanaf week 33 is de prijsvorming op de Duitse groothandelsmarkten minder dan in de twee voorgaande jaren. Er is sprake van een licht stijgende trend van € 96,06 per 100 kilo in week 35 naar € 104,62 in week 39. AMI constateert een langzaam prijsherstel richting het einde van het seizoen, maar vanuit een laag prijsniveau naar een wat minder laag prijsniveau. Ook in Duitsland loopt de aanvoer momenteel snel terug en is er al Spaans product op de markt.

Bron: AMI
Bron: AMI

Courgette in de supermarkt

Bij Albert Heijn is courgette deze week in de bonus voor 59 cent per stuk. Bij de Plus kost de ‘altijd laagblijver’ 65 cent. Ook Jumbo rekent 65 cent.

Of registreer je om te kunnen reageren.