Vollegrond

Achtergrond

Kunstmestprijzen beginnen dit jaar hoger

De kunstmestprijzen liggen begin dit jaar aanzienlijk hoger dan een jaar geleden. Dit is vooral het gevolg van de hogere energieprijzen in de tweede helft van vorig jaar.

Aan het eind van 2018 zwakten de energieprijzen wat af en dat resulteerde in een rustigere kunstmestmarkt. Mede daardoor zullen de prijzen in de komende weken toch wat minder gaan stijgen dan aanvankelijk gedacht. Afhankelijk van de gasprijzen en de ontwikkeling in vraag en aanbod wordt richting het voorjaar in de handel gerekend op een prijsstijging van zo’n 50 cent tot € 1 per 100 kilo kunstmest.

Rustige handel

Vooralsnog beperkt de handel zich tot boeren en tuinders die zo nu en dan even informeren of ze kunstmest kunnen kopen voor een aantrekkelijke prijs. Veel zaken worden er echter op dit moment niet gedaan, dat zal afhankelijk van het tijdstip waarop het voorjaar zich aandient nog wel een aantal weken duren. Kortom het is rustig in de handel.

Lees verder onder de grafiek.

Voorlopig ziet het er naar uit dat de kunstmestprijzen dit voorjaar op een vrij normaal niveau liggen. Dat wil zeggen dat de prijzen hoger liggen dan de afgelopen 3 jaar, maar er zal aanzienlijk minder worden betaald dan in de periode 2011 tot en met 2015.

Prijs kalkammonsalpeter daalde

Vorig jaar daalde de prijs van kalkammonsalpeter in maart naar € 22,65 per 100 kilo, zo blijkt uit een overzicht van Wageningen Economic Research. Daarmee lag de prijs van KAS ruim € 1 lager dan het gemiddelde prijsniveau in maart/april van de afgelopen 3 jaar. In de periode van 2011 tot en met 2015 werd in dezelfde periode echter zo rond de € 30 per 100 kilo betaald. Afgezet tegen deze reeksen lijkt de prijs zich dit jaar op een redelijk normaal niveau te bewegen.

De adviesprijs voor Nutramon-KAS klimt deze week met 5 cent naar € 25,90 per 100 kilo. Wat groter zijn de prijsverhogingen bij tripelsuperfosfaat en kalizout.

Prognose: lichte prijsstijging.

Of registreer je om te kunnen reageren.