Vollegrond

Achtergrond

Markt: Herfstteelt maakt courgetteseizoen niet meer goed

Half augustus leefde nog de hoop dat met het dalen van de temperaturen en een rustige groei de prijzen voor courgette enigszins zouden stijgen. Tussen half en eind augustus was daar ook sprake van, maar in september zakte de prijs naar 10 à 20 cent.

Bij ZON fruit & vegetables, waar redelijk veel courgettes worden aangevoerd, was juli een zeer slechte maand qua prijsvorming. Vanaf 7 augustus verbeterden de prijzen enigszins. Het niveau van toen 11 cent voor de sortering X14 liep snel op naar 20 cent op 9 augustus, 27 cent op 15 augustus en op 17 augustus werd de piek van 52 cent per stuk bereikt.

Tussen 20 en 25 augustus stabiliseerde de prijs zich tussen 25 en 30 cent, maar daarna zakte het toch weer onder de 20 cent en schommelde de prijs veelal rond of zat deze onder de kostprijs.

Kortom, circa drie weken was het prijsniveau aanvaardbaar en daarna is de prijs gelukkig niet zo ver teruggezakt als waar in juli sprake van was.

Zeer matig seizoen

Gezien de afnemende temperaturen en daarmee gepaard gaande afnemende groei en de eerste koude nacht met op plaatsen een graadje vorst is het even afwachten hoelang het seizoen nog duurt. Mocht het nog een keer een nacht net vriezen, zoals op plaatsen wordt voorspeld, dan is het met de productie daar wel gedaan.

Op plaatsen waar dat nachtvorstje uitblijft, kan de oogst nog doorlopen tot in de eerste twee weken van oktober, maar dan is er zeker een einde gekomen aan een zeer matig verlopen courgetteseizoen.

Spaanse courgette

Bij Albert Heijn is groene courgette deze week het ‘goedkoopje’ voor 55 cent per stuk. Een biologische courgette kost bij AH met € 1,19 ruim het dubbele. Bij Jumbo kost een groene courgette eveneens 55 cent en een biologische € 1,18. Plus hanteert dezelfde prijzen als AH.

Ook Jan Linders vraagt 55 cent, maar een biologische kost daar maar liefst € 1,59. Die blijken van Spaanse herkomst te zijn. Bij Jumbo komt de gangbare courgette uit Nederland en de biologische uit ‘zie verpakking’, misschien een andere omschrijving voor ook uit Spanje? Bij Plus staat op de website geen land van herkomst.

Of registreer je om te kunnen reageren.