Vollegrond

Achtergrond

Aspergeprijs maakt vrije val

Vanaf 6 april is de prijs van asperge gestaag gezakt. Werd er op de vrijdag na Pasen bij ZON fruit & vegetables nog € 16,75 per kilo genoteerd voor de sortering AA Extra Wit, daarna ging het snel omlaag.

Op 18 april noteerde de sortering AA Extra Wit € 5,20 per kilo om met een stijging naar € 6,20 daags erna verder te zakken tot € 2,46 op 30 april en € 1,67 op 1 mei. Dat is zelfs lager dan in de voorgaande 2 jaren begin mei, want toen kelderde de prijs rond half mei pas naar dit bedenkelijke niveau.

Effect zomerse dagen

De oorzaak laat zich raden, de paar zomerse dagen die we hebben gehad, zorgden voor een flinke piek in de aanvoer. ZON fruit & vegetables spreekt van 75 tot 80% meer aanvoer dan vorig jaar in deze week, terwijl er toch ook sprake is van een laat najaar. Het moge duidelijk zijn dat het glasseizoen uitstekend verliep, maar dat het traditionele seizoen een zeer slechte start maakt. Deze ontwikkeling doet zich ook in andere landen binnen de EU voor, daarom zijn er ook weinig mogelijkheden op de exportmarkt.

Aantrekkende prijzen

Gezien de weersvoorspelling op de korte termijn zal de aanvoer nog wel even op een hoog niveau blijven. Wellicht dat acties in supermarkten ervoor zorgen dat het prijsniveau toch wat zal aantrekken. Voor de wat langere termijn is de verwachting wel dat het prijsniveau zich weer enigszins zal herstellen.

Asperges in de supermarkt

Albert Heijn vraagt deze week € 3,99 voor 500 gram ongeschilde asperge en € 4,99 voor 400 gram geschilde asperge. Bij Jumbo kosten die € 4,95 en de ongeschilde zijn de seizoenaanbieding met € 2,99 voor 500 gram. De Plus rekent net als AH € 3,99 voor 500 gram ongeschilde en € 4,99 voor 400 gram geschilde. Jan Linders vraagt € 4,29 voor 400 gram geschilde en rekent € 5,98 per kilo voor ongeschilde.

Of registreer je om te kunnen reageren.