Vollegrond

Achtergrond

Sluitkoolprijs aanhoudend bar

Sluitkooltelers zitten met volle koelcellen. De bewaarkosten lopen op en de kans op een goede prijs neemt steeds verder af.

De vorstperiode in februari heeft hoegenaamd niets veranderd aan de marktsituatie voor sluitkool. ‘Het ziet er somber uit’, vat een teler in Noord-Holland samen. 5 tot 7 cent per kilo voor de grotere maat witte en rodekool, dat is de stand van zaken. En als er al sprake is van een prijstrend, dan is die vanaf het najaar consequent negatief. De bewaarkosten gaan net de andere kant op.

Export naar Oekraïne

In het noord-Duitse teeltgebied Dithmarschen is zowaar een geluid te horen, dat je met een beetje goede wil nog kan beschouwen als een lichtpuntje. Wellicht dat er exportmogelijkheden zijn richting Oekraïne, oppert een bron aldaar. Om die strohalm voldoende stevigheid te geven, moet de koolprijs in Oekraïne nog wel omhoog, voegt hij toe, of in Dithmarschen verder zakken. Het huidige prijsverschil is nog te gering om de transportkosten naar het oosten te overbruggen.

Volle cellen

Nijpender kan de situatie niet zijn, want half maart is de druk op de akkerbouwende kooltelers in Dithmarschen enorm groot geworden. De koolvoorraad daar is momenteel het dubbele van wat in de voorbije jaren gemiddeld vanaf maart tot juli wordt verkocht. Daarnaast staat het voorjaar voor de deur, en ligt het landwerk te wachten. Dat is geen lichtpuntje, maar een gitzwart scenario: voor de telers in Duitsland en voor de telers in Nederland.

Prognose: aanhoudend lage prijs

Of registreer je om te kunnen reageren.