Vollegrond

Achtergrond

‘Compost verkleint invloed van het weer’

De structuur van de grond van vollegrondsgroenteteler Adrie Oppers is aanzienlijk verbeterd na zestien jaar compost toedienen in het voorjaar. “Het slaat niet dicht na stevige buien, heeft een betere vochthuishouding en verstuift niet.”

Adrie Oppers is groenteteler in het Noord-Brabantse Middelbeers. Op 6 hectare vollegrond teelt hij met zijn vrouw Jacqueline en een fulltime medewerker 62 soorten groenten die het bedrijf zelf afzet. Zijn drie kinderen helpen geregeld mee met het inpakken van de groenten. Daarnaast laat hij 5 hectare witlofpennen op contract telen bij Nagele in de polder. In de winter vult het bedrijf met witlof de werkzaamheden en het aanbod aan. Oppers merkt duidelijk dat het jarenlange gebruik van eerder stalmest en nu compost, zorgt voor minder problemen bij extreem weer.

Het droge voorjaar van dit jaar staat lijnrecht tegenover de natheid van vorig jaar. Evengoed was het weer ook nu vrij extreem. Hoe maakte dat het groeiseizoen bij jullie?

“Het voordeel van dit jaar was natuurlijk het gemak bij het poten en zaaien. We waren vroeg en we konden de omstandigheden naar onze hand zetten door te beregenen. We beregenen tot de plantjes aanslaan. Dan laten we ze even zoeken naar water, zodat ze diep wortelen. Vooral de wortel en pastinaak zijn dit jaar daardoor goed diep geworteld. Als het direct na het planten al veel regent, dan hebben wij daar natuurlijk geen invloed op. Dus wat dat betreft voor het gros van de groente geen klachten. De witlof in de polder heeft wel een tik van de droogte gehad. Het kon pas laat worden gezaaid en er is hooguit 80 tot 90% opgekomen.”

Adrie Oppers plukt de vruchten van vele jaren compost toedienen op zijn grond. - Foto: Bert Jansen
Adrie Oppers plukt de vruchten van vele jaren compost toedienen op zijn grond. - Foto: Bert Jansen

Na de droge start volgde bij de meeste mensen een vrij natte periode. Hoe ging dat bij jullie?

“De grote hoeveelheid regen die in de rest van het land voor veel overlast heeft gezorgd, hebben we hier in Middelbeers niet gezien. Buien gaan bij ons meestal net boven en onderlangs. Alleen in juli hebben we een keer 40 millimeter gehad. Daarna geregeld een buitje van 5 millimeter, maar dat was meestal net te weinig. Al met al was het droger dan gemiddeld en hebben we elke week wel beregend. Toch konden we niet voorkomen dat er door de droogte behoorlijke uitval in de wortels en pastinaak is geweest.”

Heeft dit extremere weer van de laatste jaren invloed op jullie teeltplan?

“We overleggen met de afnemers die er groenteboxen mee vullen over de gewenste soorten, daar hangt ons teeltplan voornamelijk vanaf. Met ons areaal is beregenen prima te doen en we oogsten bijna alles met de hand en in porties. Dus de invloed van natheid op onze oogstmogelijkheden is niet zo heel groot. Wat ik ook heel duidelijk merk is het voordeel van zestien jaar gebruik van vaste mest en compost, waardoor de grond veel meer kan hebben.”

Welke effecten merkt u na zestien jaar compost?

“In het voorjaar rijden we drijfmest uit over ons land. Van het geld dat dit oplevert, rijden we er daarna nog compost overheen. Ik ben begonnen met vaste mest, daarna gebruikten we een tijdje een combinatie van mest met champost en nu puur compost. De grond is echt anders van structuur geworden, ik kan het mooi vergelijken met grond in de buurt. Het slaat niet dicht na stevige buien, heeft een betere vochthuishouding en verstuift niet. Omdat de mineralen geleidelijk vrijkomen, hoef ik ook maar weinig bij te mesten. De vrij ideale structuur die we hiermee creëren maakt dat we vrij weinig ziektedruk hebben.”

Evelien Kamphuis

Of registreer je om te kunnen reageren.