Vollegrond

Achtergrond 1192 bekeken laatste update:15 jun 2016

Sluitkool 2015/2016: veel verwacht, niets opgebracht

Sluitkoolseizoen 2015/2016 gaat in de richting van een inktzwart einde. Tot begin april bracht wittekool nog minimaal 20 cent per kilo op, sindsdien is de trend consequent naar beneden: kool in de maat 36 is afgezakt naar zowat 8 cent per kilo.

Dat op de prijsvorming vaak geen peil te trekken valt, is niets nieuws. Vorig seizoen bleef de prijs lange tijd matig, om vanaf begin 2015 stapje voor stapje aan te trekken. Een seizoen dat lauw begon, pakte uiteindelijk heel netjes uit.

Dit seizoen is daar het spiegelbeeld van: mooi tot begin april, met de gedachte dat die situatie zich ook in de daarop volgende maanden zou handhaven: met een groter aanbod, maar ook met een aantrekkende vraag... Er leek dus ook geen reden om veel haast te maken met verkopen, of om te schuiven in het areaal. De goede stemming werd ook gezien door telers in omringende landen, ook daar was er niet veel drang om vroeg veel te verkopen.

Wat nu?

Hoeveel kool er nog in de cellen ligt, is moeilijk te achterhalen, maar insiders vermoeden zonder uitzondering dat de voorraad nog tegenvallend royaal kan zijn. De afgelopen maanden is daar de trammelant met light leaf spot bij gekomen, waardoor de bewaarkosten soms omhoog zijn gevlogen. Inmiddels kan ook de eerste vroeg kool gesneden worden. "Sommige afnemers willen zo lang mogelijk kool uit de bewaring, en de markt voor primeurkool is beperkt. Vroege rode kool in de kleine maten zou ook nog weg kunnen, maar ik houd mijn hart vast voor de productie die daarna beschikbaar komt. Die teelten staan er overal prima bij. Er wordt geopperd om vroege banen kool te frezen, om verdere kosten te vermijden. Dat geeft aan hoe de vlag erbij hangt."

In Noord-Duitsland is de situatie zo mogelijk nog slechter, met 2 tot 2,5 cent voor kool in de meest 'gevraagde' maat. "De contracten zijn iets beter, maar de afname daarvan ligt nagenoeg stil", aldus een bron in Dithmarschen. "Met de nieuwe oogst voor de deur, bekijken sommige telers of ze de oude voorraad niet kwijt kunnen voor de koeien."

Verwachting: stemming in mineur

Of registreer je om te kunnen reageren.