Vollegrond

Achtergrond

IJsbergsla: teelt kost al weken geld

Telers van ijsbergsla die dit voorjaar vroeg aan de markt waren, hebben een week kunnen profiteren van mooie prijzen, daarna zakt de prijsvorming onder kostprijs, tot nu toe.

De goede start dit voorjaar hing waarschijnlijk samen met tijdelijke oogstproblemen waarmee men toen in Spanje kampte als gevolg van te veel neerslag. Die (laatste) sla ging een week alsnog voor dumpprijzen op de vrachtwagen richting noord-Europa.

Nat

Nu vijf, zes weken later, zou je denken dat de vele neerslag die met name in het zuidoosten is gevallen, onderhand een positief effect zou moeten hebben op de prijsvorming. Dat is duidelijk niet het geval, leert een belronde langs diverse telers. "Netto 15 cent per krop, daar kom ik onder de streep op uit", aldus een van deze bronnen. "Ik snap het niet, er is onderhand genoeg sla verongelukt, je zou denken dat dat onderhand een prijsopdrijvend effect heeft."

Droog

Daar staat tegenover dat in Noord-Holland er niets te veel water is gevallen: er wordt genoeg geteeld, wordt vanuit die regio gesignaleerd, met die gaat hand in hand met een achterblijvende vraag. In eigen land is geen echt saladeweer, en daarnaast lijkt de vraag naar Nederlandse ijsbergsla voor export tot op heden matig te zijn. Naar de oorzaak daarvan is het gissen, volgens een handelaar hebben buitenlandse klanten soms twijfel over de houdbaarheid en kan ze ook elders terecht. Zo zou er op nu Poolse ijsbergsla op de Italiaanse markt te vinden zijn.

50 cent per stuk

In de Nederlandse supermarkten wordt ijsbergsla tegen uiteenlopende prijzen aangeboden. Jumbo vraagt vandaag 79 cent per bol. De Plus hanteert eenzelfde prijs, maar klanten die vijf bollen meenemen hoeven daarvoor slechts 2,49 te betalen. AH vraagt een euro voor 2 bollen

De vraag is of de kwaliteit van het huidige aanbod werkelijk zo veel geleden heeft onder de weersomstandigheden in de afgelopen periode. In Noord-Nederland in ieder geval niet, en ook in Zuid-Nederland zit het met de kwaliteit nog goed, zo wordt aangegeven. "De echte problemen moeten nog komen, nu gaan plantingen van de kleur af, en zie je dat de weggroei wat anders verloopt".

Of registreer je om te kunnen reageren.