Doorgaan naar artikel

Spaanse zachtfruittelers straat op om ‘historische’ droogte

Circa 15.000 telers in de Spaanse provincie Huelva protesteren in Sevilla voor een oplossing van het droogteprobleem dat veel bedrijven nu direct bedreigt. Al jaren worden irrigatieplannen niet uitgevoerd.

De telers willen dat de landelijke en regionale overheden irrigatieplannen uit gaan voeren. Voorzitter van Freshuelva, de organisatie voor telers en exporteurs uit die provincie, Francisco José Gómez, noemt het een onhoudbare situatie. “We maken ons zorgen over het bereiken van eind april en niet kunnen irrigeren. We kunnen ook niet de toekomst van onze gezinnen en onze velden in gevaar brengen, laat de instellingen hun huiswerk doen.”

De telers voelen zich bovendien bedreigd door blokkades in Frankrijk waarbij Spaanse vrachtwagens worden leeggehaald door protesterende boeren.

De demonstratie, die donderdagmorgen begon, is bijeengeroepen Freshuelva, maar ook de agrarische organisaties Asaja en Upa, Agri-food Cooperatives, de Association of Citrus Growers en de Association of Irrigation Communities (Corehu), allemaal uit de provincie Huelva.

Omzetwaarde € 1.620 miljoen

Spanje is op dit moment toonaangevend op de zachtfruitmarkt. De Spaanse export van zachtfruit bedroeg in 2023, tot november € 1.620 miljoen, waarbij Huelva goed was voor meer dan 90 procent van de export.

De export van aardbeien bedroeg vorig jaar 245.112 ton met een waarde van € 693 miljoen, blauwe bessen met 72.608 ton en € 479 miljoen. De export van frambozen bedroeg 51.355 ton en € 416 miljoen. Daarnaast is er de export van bramen en van aalbessen in totaal, beide beduidend kleiner.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin