Vollegrond

Achtergrond

Baggerprijzen voor wittekool

Van de verwachting het afgelopen najaar dat de prijzen voor wittekool verder zouden stijgen, is tot op heden niets uitgekomen. Sterker nog, de trend is naar beneden.

Niemand die het begrijpt, teleurstelling alom: wittekool die af land weg ging voor 25 cent, levert nu –inclusief bewaar- en schoningskosten- hoogstens de helft van dat bedrag op. "We hadden er echt op gerekend dat de Oostbloklanden vanaf april onze voorraden zouden opladen" schetst een teler zijn aanvankelijke optimisme. "Maar nu blijkt het aanbod de vraag te overtreffen. Zelfs al zou de prijs vanaf nu herstellen, dan is dat te laat. In december was het vooruitzicht goed, toen is veel vroege kool besteld. Dat spul is over 6 weken oogstrijp, het idee was dat die kool nog even kon meeliften met de positieve marktstemming...."

Valse verwachtingen

Het optimisme werd vooral ingegeven door berichten over droge omstandigheden waarmee 'Oost-Europa' de afgelopen zomer te maken zouden hebben. Dat zou de koolproductie aldaar flink remmen. Volgens een vertegenwoordiger in het noord-Duitse koolgebied Dithmarschen, is de productie in Polen, Oostenrijk en in het zuiden van Duitsland inderdaad relatief laag uitgevallen. Maar voor de Russische productie als geheel gaat dat zeker niet op, weet hij. "Het areaal is er het afgelopen jaar uitgebreid, met vaak goede producties. We merken dat ook: normaal exporteren we vanaf half april Duitse kool naar Russische inkopers, dat is deze keer uitgebleven.

Het maakt dat de prijsvorming in noord-Duitsland net zo ondermaats is gebleven als in eigen land, afhankelijk van de maat en bestemming schommelend tussen 13 en 16 cent per kilo. Duitse contractkool voor saladedoeleinden -vanaf 3 kilo- doet momenteel 17 cent per kilo.

In het winkelschap is van die belabberde prijsvorming overigens weinig te merken. Jumbo en AH vragen voor (biologische) wittekool 1,18 euro. Panklare wittekool in een zakje van 350 gram komt bij de Jumbo op 1,34 euro, ofwel 3,83 per kilo. AH rekent 1,39 euro voor zakje 300 gram panklaar.

 

Zelf dagelijks de prijsontwikkeling voor sluitkool (en andere producten) volgen? klik dan hier.

Prijzen Deense wittekool maat 36 (Tuindersbelang)

Prijzen Deens wittekool maat 60 (tuindersbelang)

Of registreer je om te kunnen reageren.